Minister vill se skärpt kontroll efter SvD:s granskning

Flera toppläkare som anlitas av myndigheter som experter, har utelämnat information om sina samarbeten med läkemedelsindustrin. Men när regeringen tillsatte en expert hos en myndighet gjordes inga kontroller över kopplingar alls.

– Framöver så behöver man vid tillsättandet av experter till olika nämnder bli tydligare med vad som gäller, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Publicerad
Efter SvD:s granskning vill sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att kontrollerna av jävskopplingar skärps.

Efter SvD:s granskning vill sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att kontrollerna av jävskopplingar skärps.

Foto: Lars Pehrson
Annons

Miljontals kronor betalades ut förra året till hälso- och sjukvårdspersonal. Pengarna har gått till högt uppsatta läkare och forskare, som i vissa fall talat positivt om läkemedel från bolag de haft konsultuppdrag hos.

Som SvD berättade tidigare så tillsatte även regeringen via Socialdepartementet en expert, att sitta i statliga SBU:s nämnd. Expertens uppdrag är bland annat att slå fast slutsatser inom medicinska frågor. Experten Stefan Lindgren, ordförande för Svenska Läkarsällskapet, hade dock omfattande uppdrag för läkemedelsindustrin. Bland annat fick han pengar för deltagande i konferenser hos patientföreningar tillsammans med den amerikanska läkemedelsjätten Abbvie.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons