Annons

Olivolja hjälper svenskar få i sig D-vitamin

Under vinterhalvåret lider många svenskar av D-vitaminbrist, ofta utan att veta om det. Men det finns sätt att motverka bristen och behålla en pigg kropp även när solljuset lyser med sin frånvaro. De senaste är D-vitaminberikad oliv- och rapsolja.

– Oljorna passar i all matlagning och gör det lätt att få i sig mer D-vitamin samtidigt som de har samma milda, fina smak som alltid, berättar Sanna Engerdahl på Accademia Di Luca, Zetas egen matakademi.

Genom att byta ut den vanliga matlagningsoljan mot en D-vitaminberikad höjs det dagliga intaget av D-vitamin under årets mörkaste månader. Oljorna passar lika bra i salladsdressing som stekpanna, för D-vitaminet är värmetåligt. Foto: Zeta

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin med flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat motverkar det benskörhet, bidrar till normal muskelfunktion och är något av en igångsättare av immunförsvaret.

Det uppmärksammade Livsmedelsverket 2012 och höjde den dagliga rekommendationen för både barn och vuxna, från 7,5 mikrogram till 10 mikrogram per dag. Sedan tidigare berikas vissa mejeriprodukter och margariner med vitamin D i Sverige, och nu kommer matlagningsolja. Nu lanserar Zeta, först på marknaden, D-vitaminberikad oliv- och rapsolja.

D-vitamin förekommer naturligt i exempelvis fet fisk, ägg och vissa svampsorter, men det kan vara svårt att få i sig tillräckliga mängder via maten. Särskilt äldre som inte vistas mycket ute och mörkhyade personer riskerar att få D-vitaminbrist, något som går att undvika.

Normalt bildas D-vitamin i huden med hjälp av solen, men under vinterhalvåret är solen för svag. Berikad oliv- eller rapsolja är ett enkelt sätt att få i sig mer D-vitamin via vanlig mat. Foto: Zeta

Nästan sex av tio svenskar uppger att de äter extra tillskott av vitaminer och mineraler dagligen, några gånger i veckan eller när det behövs. Motsvarande siffra 2010 var tre av tio svenskar*. Det är framförallt då och då-användarna som har blivit fler. D-vitaminet i Zetas berikade oliv- och rapsolja är helt naturligt. Det utvinns från fettet i fårull, precis som det vitamin som används i berikade mejeriprodukter. Oljorna berikas med 20 mikrogram per 100 ml.

– Det innebär att drygt tre matskedar om dagen täcker dagsbehovet av D-vitamin för en vuxen. Nu är det inte så många som dricker olivolja på det sättet. Den berikade oljan är mer ett enkelt och bra sätt att öka det dagliga intaget av D-vitamin via maten. Byt bara ut den vanliga matlagningsoljan mot en D-vitaminberikad, säger Sanna Engerdahl.

Recept på hemlagad pesto och andra lättlagade recept hittar du här!

*Mat, piller & pulver på menyn! Konsumentförening Stockholm (KfS), mars 2015 och Svensk Egenvård, Svenskarnas kostvanor och användning av kosttillskott, 2010.