Recension

SuffragetteKvinnokamp med koppling till dagens terrorism

Carey Mulligans Maud Watts på tvätteriet.
Carey Mulligans Maud Watts på tvätteriet. Foto: Steffan Hill

De vandaliserade golfbanor och galopptävlingar. Kastade gatsten genom skyltfönstren. "Suffragette" är både en historielektion och en hjälp att förstå den radikaliseringsprocess som förtryckta grupper genomgår än i dag.

Erika Hallhagen
Publicerad
Annons

Har du som jag ägnat dig åt sällskapsspel under jullovet? Kanske till och med köpt nya uppdaterade frågespel bara för att inse att de fortfarande handlar om samma sak? Ponera att jag byter ut frågan om vad Janne Långbens brorson heter mot vilket år Schweiz fick kvinnlig rösträtt. Och ersätter "Vilken tysk pansargeneral kallas blixtkrigets fader?" med "Vem grundade och ledde den brittiska suffragettrörelsen WSPU i början av förra seklet?".

Håll med om att det skulle bli en intressantare omgång. Därmed inte sagt att tårtbitarna skulle omfördelas – vår okunskap om jämställdhetsfrågor är utbredd. Jag visste till exempel inte att de schweiziska kvinnorna inte fick gå till valurnorna förrän 1971. Det lärde jag mig av eftertexterna i "Suffragette". Det tog alltså 50 år för det europeiska skatteparadiset att komma ikapp Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons