Den bästa träningen är sällan den som bara ”blir av”

Är den bästa träningen verkligen den som bara ”blir av”, utan några egentliga mål? SvD:s Jacob Gudiol ger sin syn på saken.

Jacob Gudiol
Publicerad
Annons

Vad som verkligen är den bästa formen av träning är något som går att diskutera i all oändlighet. Ett vanligt svar på den frågan är dock något i stil med ”den träning som blir av”. Detta är ett svar som också ofta ges av kunniga och experter när de får frågan men att ge det svaret är, enligt mig, ungefär lika genomtänkt som att säga att det bästa arbetet du kan göra på din arbetsplats är så mycket som du känner för att göra när du väl känner för att göra något. Eller att det bästa sättet att vattna dina blommor är att bara hälla på så mycket vatten som du känner för när du väl känner för att göra det. Vi förstår alla att de två situationerna lätt kan leda till mindre lyckade resultat men ändå tar vi svaret ”den träning som blir av” som ett väldigt bra svar på vilken träning som är bäst för våra kroppar eller våra fysiska mål.

Det är ingen tvekan om att all rörelse som blir av är bra för de allra flesta. Särskilt personer som idag är väldigt inaktiva kan få stora hälsovinster av att bara börja röra på sig lite, även om det endast handlar om en promenad två-tre gånger i veckan. För de här personerna är de här promenaderna utan tvekan bra ”träning”, men det är inte heller någon tvekan om att det hade kunnat vara bättre. Har dessutom personen i fråga något mål utöver att kanske förbättra hälsan lite så är det ingen tvekan om att det i princip alltid finns träning som kommer vara ännu bättre än två-tre promenader i veckan och i flera situationer kommer den lilla motionen inte ens att räcka till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons