ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

FoldVirpi Pahkinens dans laddar Liljevalchs salar

Virpi Pahkinen är sin egen skulptör, skriver SvD:s Anna Ångström om ”Fold”, ett dansverk bland Berit Lindfeldts skulpturer på Liljevalchs.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

En svävande, svart skiva av gummi hänger som ett perforerat lod i ett hörn. Ett såll. Bredvid det sitter en dramatiskt svartklädd gestalt i meditativ koncentration, som samlade hon kraft inför en resa. Två former, två tillstånd av perfekt balans. Men det blicken registrerar berättar bara en bråkdel om vad som sker i tid och rum.

På Liljevalchs konsthall släpper chefen Mårten Castenfors in danskonstnären Virpi Pahkinen bland Berit Lindfeldts skulpturer i utställningen ”Tillvarons kant”. En kändis möter en doldis i de spatiösa salarna. Den i Göteborg verksamma Lindfeldt väcker nytt liv i plåt, plast, betong och metall. Objekten har ofta något lekfullt över sig, à la objet trouvé. Världsturnerande Pahkinen är sin egen skulptör, som rör sig med integritet bland de på en gång vardagliga och abstrakta skulpturerna. De konkurrerar inte, men utgör olika länkar till naturen.

Laddar…