Recension

Leva i synd och andra berättelser (Moral Disorder, 2006)Atwood sparar på krutet

TIDSSKILDRING Det är en lite sömnig nybyggartillvaro som Margaret Atwood beskriver i sin nya bok. Humorn och handlaget med människor finns där, men det är som om Atwood medvetet håller ­tillbaka farten, skriver Heidi von Born.

Publicerad
Annons

En ny bok av Margaret Atwood är en stor händelse i Kanada. Hon är inte bara en av de mest mång­sidiga författare landet har – hon har skrivit texter i alla former, utom pjäser för scen om man undantar en musikal för barn. Hon har också tidigt engagerat sig i förlagspolitiska frågor och varit ordförande för den första PEN-klubben i Kanada.

Det som redan tidigt gav Margaret Atwood en viktig position i Kanada var hennes lyckokast med en liten bok som hette ”Survival” och som hon gav ut på det författarägda förlaget Anansi. Det var helt enkelt en litteraturhistoria, som visade att landet sedan länge hade en egen litteratur som förtjänade att studeras och analyseras vid landets universitet, och som var självständig nog att klara konkurrensen från de obligatoriska anglosaxiska verken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons