Ledare

Ivar Arpi:Även vita drabbas av hat och rasism

Ivar Arpi
Publicerad
Kvinnan våldtogs två gånger samma natt i Strängnäs. Det här är en av platserna.

Kvinnan våldtogs två gånger samma natt i Strängnäs. Det här är en av platserna.

Foto: TT/Polisens förundersökningsprotokoll /
Annons

En lördagsnatt går en kvinna hemåt. På hemvägen passerar hon en skogsdunge och går förbi ett gammalt hotell. Där attackeras hon bakifrån av en man som föser henne bort från cykelbanan mot en slänt lite längre bort. Han våldtar henne. Skärrad letar hon efter hjälp. Hon stöter på två män ett stycke bort. Den ene av dem knuffar ned henne i gräset. En håller fast hennes händer ovanför huvudet medan den andra våldtar henne. Förmodligen våldtogs kvinnan även en tredje gång, visar DNA-analysen, men det minns hon inte. Inte nog med att hon utsätts för två överfallsvåldtäkter samma natt. Innan våldtäkten hånas hon med glåpord som anspelar på hennes etnicitet av en av våldtäktsmännen. Efter fullbordad våldtäkt spottar han henne i ansiktet.

Ett hatbrott innebär att någon angriper en person på grund av dennes uppfattade ras, hudfärg, etniska bakgrund, trosbekännelse, sexuella läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck. Men när man läser om dådet i tidningarna finns inte hatbrottsaspekten med.

I det här fallet var båda gärningsmännen asylsökande. Båda våldtäkterna skedde utanför ett gammalt hotell i Strängnäs som numera är asylboende. Vad den ena av dem sade var: ”I’m gonna fuck you little Swedish girl”. Detta har dock inte återgivits i nyhetsrapporteringen. Man får gå till domen för att läsa om det.
Inte heller blev det någon stor nyhet att Ikeamördaren Abraham Ukbagabirs motiv att mörda den 55-åriga kvinnan och hennes son var: ”De såg svenska ut”. Han ville hämnas att han hade fått avslag på sin asylansökan. Men som Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör skrev: ”Hämnden hänförs till den så kallade talionprincipen, den säger att den som begått ett ont ska utsättas för samma ont. Offren för Ikeamördaren kan inte på något vis sägas vara kopplade till avslaget på asylansökan. De är oskyldiga offer utan koppling till den politik som nekade Abraham Ukbagabir uppehållstillstånd i Sverige.” (Aftonbladet 25/10)

Annons
Annons
Kvinnan våldtogs två gånger samma natt i Strängnäs. Det här är en av platserna.

Kvinnan våldtogs två gånger samma natt i Strängnäs. Det här är en av platserna.

Foto: TT/Polisens förundersökningsprotokoll /

Jan Helin menar att Ikeamorden är ett exempel på hatbrott, vilket han har helt rätt i. Men åklagaren tog inte med den delen av motivet i åtalet. Helin var även tämligen ensam om att diskutera detta, åtminstone i etablerade medier. Endast några enstaka lokaltidningar tog upp vad Ukbagabir hade sagt. I andra fall brukar grova brott med rasistiska motiv uppmärksammas rejält. Till exempel var det centralt i medierapporteringen om Trollhättanmördaren Anton Lundin Pettersson som valde ut sina offer på grund av deras utländska bakgrund. Varför klarar vi inte av det när offren har ljus hudfärg?

Så här långt finns tre givna reaktioner på den ovan givna informationen. Den första är att sådana som bär på främlingsfientliga åsikter felaktigt ser informationen som en bekräftelse på att de flesta asylsökande/mörkhyade är farliga våldsverkare. Den andra förväntade reaktionen är en oro för att den här sortens information kan spä på fördomar om asylsökande. Och den tredje reaktionen man kan förvänta sig är att somliga anser att denna artikel i sig är ett uttryck för rasism eller främlingsfientlighet. Istället för att – som borde vara fallet i ett rättssamhälle – enbart se till handlingen och de motiv vi kan få kännedom om, handlar debatten oftare om reaktioner och avsändare omkring dådet, inte om dådet i sig. Det polariserar inte bara debatten, utan även samhället.

Kvinnan våldtogs två gånger samma natt i Strängnäs. Det här är en av platserna. Foto: TT/Polisens förundersökningsprotokoll /
Annons
Annons

Det har att göra med att tanken om att rasism inte kan drabba etniska svenskar – eller överhuvudtaget majoriteter. Enligt en vanlig definition av rasism är människor indelade i en värdeskala. Eftersom vita anses överordnade i den rasistiska världsbilden kan de inte drabbas av rasism. Men vilken skillnad gör det för ett offer för en rasistisk attack om man tillhör en grupp som anses överordnad?

Många journalister verkar dessvärre ha köpt en ideologiskt färgad världsbild. Enligt denna maktanalys har alla på förhand placerats ut i maktpyramiden som överordnade respektive underordnade. Endast underordnade kan drabbas av hatbrott, enligt denna världsbild. Underordnade grupper kan endast vara offer i rasistiska dåd, aldrig förövare. Den levda verkligheten befinner sig dock någon helt annanstans än den påbjudna teoribildningen.

Egentligen är det enkelt: rasism handlar om att se ned på eller angripa någon på grund av dennes grupptillhörighet. Det behövs ingen särskild hierarki eller maktpyramid för den definitionen. När etniska svenskar, liksom människor av annat ursprung, utsätts för rasism och rasistiskt motiverade brott bör det benämnas som just det. Något annat är ett svek mot offren.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons