Extraordinärt har blivit vardag

Extraordinära åtgärder. Ordet extraordinär har sin egen klang. Det är som en maffigare version av ovanlig. Federal Reserves bank i New York genomför varje månad extraordinära åtgärder när den köper statsobligationer och bostadsobligationer för 85 miljarder dollar. Tiomiljonersfrågan på finansmarknaden är när Fed-cheferna kommer att börja trappa ner på köpen för att en dag avsluta dem helt.

Publicerad
Annons

Få tror på beslut om minskade stödköp redan på dagens möte. Den amerikanska budgetkrisen fick många myndighetsanställda i USA att vara hemma utan lön. Exakt hur mycket tillväxten påverkades är inte känt. Dessutom är ingen presskonferens planerad efter dagens möte. Fed-cheferna kommer att behöva kommunicera tydligt den dagen de väl agerar – att möta medierna vore då naturligt.

Nästa chans är den 17

18 december, strax före jul alltså. Då finns mer ekonomisk data över tillväxt och arbetslöshet tillgänglig. Men risken är då att politikerbråket i Washington börjat att blossa upp igen. Helst vill nog Fed-cheferna ha den finanspolitiska ramen klar innan de agerar med penningpolitiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons