Placebo inte bara inbillning

Bara tanken på att en medicin kan minska smärta utlöser hjärnans egna smärtstillande endorfiner. En ny studie visar att effekten av placebo, låtsasmedicin som ofta används i jämförande studier, inte bara handlar om inbillning.

Adam Erlandsson
Publicerad
Annons

Placebo är ett annat namn för medicin som saknar läkemedelseffekt, ofta sockerpiller eller saltlösning.
Det används främst på kontrollgrupper vid läkemedelsstudier, men används även till att studera huruvida personer mår bättre om de tror att de får en effektiv medicin.

Vanligtvis brukar man hävda att denna placeboeffekt beror på det mänskliga psyket, men enligt forskare vid Michigans universitet i USA handlar det om mer än så. I en rapport som publiceras i det senaste numret av The Journal of Neuroscience beskriver doktor Jon-Kar Zubieta en studie som han och hans kolleger genomfört på 14 friska män i 20-årsåldern.
Männen utsattes för smärta genom att det sprutades in koncentrerad saltlösning i muskelvävnaden i käken. De fick kontinuerligt uppskatta sin smärta på en skala mellan ett och hundra. Samtidigt skannades deras hjärnverksamhet med en avancerad så kallad PET-kamera.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons