Recept: Härliga desserter till nyårsmiddagen
Avsluta en underbar kväll med något sött. Vi har sökt i SvD:s receptarkiv och hittat fem festliga efterrätter för alla smaker.
Glass och sorbetbomb
Det ser avancerat ut men är så lätt som det kan bli. Med köpt glass och sorbet imponerar du på ett enkelt sätt på dina gäster. Hemligheten är att du ska köpa den bästa kvaliteten. Bjud gärna fint skuren frukt eller bär till. Glöm inte att räkna med tiden i frysen.
Ingredienser
0,5 l sorbet, t ex citron eller mango
0,5 l vaniljglass
0,5 l sorbet, t ex hallon
Garnering
25 gram vit choklad
maränger, om man vill
Tillagning
1. Halvtina sorbeten och glassen och varva dem i en lämplig form som rymmer 1 1/2 liter.
2. Sätt plast över och frys över natten.
3. Hyvla chokladen på dess kant med en potatisskalare till fina krulliga flagor.
4. Doppa formen i varmt vatten. Vänd upp på ett fint fat och garnera med chokladflagor och eventuellt maränger. Servera genast.
Recept: Liselotte Forslin
Varm chokladbakelse med apelsinsallad och frysta lingon
Ingredienser
4 st portionsformar
smör och kakao, till formarna
100 gram mörk choklad
25 gram smör
2 st ägg
1 dl råsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Salladen
4 st apelsiner
0,5 dl råsocker
0,5 dl vatten
1 st stjärnanis
1 dl frysta lingon
Tillagning
1. Börja med apelsinsalladen som bör förberedas ett par timmar i förväg. Skär bort skalet och se till att allt det vita kommer med. Skär ut hinnfria klyftor.
2. Lägg råsocker och vatten i en kastrull tillsammans med stjärnanisen och koka upp så sockret smälter. Låt svalna och häll över apelsinklyftorna. Marinera i kylen ett par timmar. Lägg i lingonen precis vid servering.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och pudra fyra små portionsformar med kakao. Skär chokladen i små bitar. Smält smöret tillsammans med chokladen på medelvärme i en kastrull. Ställ åt sidan.
4. Vispa ägg och råsocker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd i mjölblandningen och fördela smeten i formarna.
- Grädda 5-7 minuter. Servera genast med apelsinsalladen bredvid i små glas.
Recept Liselotte Forslin
Vit chokladmousse med frostade hallon
Ingredienser:
100 gram vit choklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
100 gram frysta hallon
1 dl strösocker
Tillagning
1. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad.
2. Vispa under tiden grädden tjock.
3. Vispa ägget hastigt och häll ner den smälta chokladen under fortsatt vispning.
4. Vänd försiktigt ner grädden och fördela smeten i fyra glas. Låt stå i kylen minst tre timmar eller över natten. Toppa med hallon rullade i socker och servera.
Recept: Liselotte Forslin
Lakritschokladtårta med lakritsglass
Ingredienser:
400 gram mörk choklad, 56-70%
100 gram smör
4 st ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,5 msk lakritsgranulat
Glasyr
100 gram mörk choklad, 64–70%
1 dl vispgrädde
2 tsk lakritsgranulat
1 msk ljus sirap
10 gram smör
Garnering
1 msk kokosflingor, grova (finns i hälsokostbutiker)
lakritsgranulat
Glass
1 st vaniljstång
4 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk lakritsgranulat, eller 2 msk lakritspulver
6 st äggulor
2 dl strösocker
Tillagning
12-14 bitar:
1. Glassen: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och lakrits i en tjockbottnad kastrull, dra av kastrullen från plattan.
2. Vispa upp äggulor och socker till ett luftigt skum. Häll i den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet.
3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85 grader eller tills det börjar tjockna, vispa under tiden. Sila smeten och kyl ner den. Kör glassen i glassmaskin, flytta över den till frysen.
4. Tårtan: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och smält tillsammans med smöret i mikron eller i ett vattenbad. Rör ihop ägg och socker.
5. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten och vänd i vetemjöl och lakrits. Häll upp smeten i smord och lätt mjölad springform på 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Tag ut den och låt den svalna.
6. Glasyr: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde, lakrits och sirap, häll över chokladen, rör tills all choklad smält. Dra av från plattan. Vispa i smöret.
7. Bred tryffeln över tårtan, strö över kokos och gärna lite extra lakritsgranulat.
Recept: Elisabeth Johansson.
Tiramisu
Ingredienser
3 dl kaffe, starkt
2 st ägg
2 msk socker
250 gram mascarponeost
1 st citron(er), skalet
2 msk brandy, konjak eller amaretto
8 st Savoiardikex
kakao
Tillagning:
1. Brygg starkt kaffe, gärna espresso.
2. Separera äggvita och äggula i varsin bunke. Vispa vitan hårt.
3. Vispa gulan tillsammans med sockret till en fluffig ljusgul smet.
4. Rör ned mascarpone i äggulesmeten, lite i taget för att få smeten slät. Riv ned citronskal och rör om. Vänd försiktigt ned äggvitan och blanda.
5. När kaffet svalnat, häll över det i en skål och tillsätt brandyn. Doppa fingerkexen i kaffeblandningen så att de drar åt sig vätskan.
6. Lägg ett eller två kex i botten av varje glas och varva med mascarponekrämen, 2–3 lager. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.
7. Före servering, pudra kakao över varje glas.
Recept: Joanna Drevinger