Recension

Vasatiden från spinnsidan

DYNASTI. Karin Tegenborg Falkdalen berättar i ”Vasadöttrarna” om fem adelsflickor som skolades till att fylla rollen som kungadöttrar. Boken ger en bild av kvinnors villkor i de övre samhällsklasserna i 1500-talets Sverige.

Jonas Nordin
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Fem prinsessor växer upp vid hovet under 1500-talet. De omhuldas av sina föräldrar och fostras enligt konstens alla regler för att kunna fylla de roller som förväntas av kungadöttrar. De skall vara dygdemönster, de skall vara skolade i handaslöjd och umgängeskonst, och de skall kunna förestå ett hushåll med allt vad det innebär av uppsyn över betjäning och förråd. Deras uppförande skall bidra till att forma en kunglig dynasti ty deras far, kung GustavI, stammar ur inhemsk adel, men har etablerat ärftlig tronföljd och måste därför höja sin egen familj över de frälsesläkter som tidigare varit dess jämlikar.

Det handlar alltså om Gustav Vasas döttrar med Margareta Eriksdotter: Katarina, Cecilia, Anna, Sofia och Elisabet. Om dem har idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, chef för Föreningsarkivet i Östersund, skrivit en bok. Det är en berättelse om kvinnors roll och villkor i de övre samhällsklasserna i 1500-talets Sverige och Nordeuropa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons