Recension

BurroughsVälskriven hyllning till författargeni

Lars Ring
Publicerad
Annons

William S Burroughs säregna författarskap, det 50-åriga narkotikamissbruket och rollen som homosexuell föregångsfigur stod på en solid grund av räknemaskiner, inkomster från familjefirman Burroughs Adding Machine Company som varje månad flöt in, punktligt och självklart. En trygghet så fyrkantig att han redan under 40-talet gav sitt liv nya dimensioner genom en mängd droger.
Beatförfattaren Burroughs var generationskamrat med Kerouac och Ginsberg och skrev hallucinatoriska drömspel om utanförskap, knark och sex. Genombrottsromanen Naked lunch kom 1959 och åtalades för osedlighet men friades. Burroughs blev en kultfigur för det vilda 60-talet, en föregångsman på många sätt. Han dog 1997, 83 år gammal.

Teatergruppen Doktor Benway, döpt efter en litterär Burroughsgestalt, presenterar nu en helaftonspjäs om Mannen, Musan och Missbruket. Burroughs författarskap kom igång på allvar efter att han skjutit sin hustru Joan under en Wilhelm Tell-övning. Han flydde till Tanger och började skriva som bikt men också för att avtäcka alla hemliga samband och skildra det mönster av onda väsen och organisationer som han menade existerar under ytan av sedvanlig vardag. Han återvände till USA först då sonen William jr höll på att dö av söndersupen lever.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons