Recension

Att döNära döden, långt från Gud

Dystert och uppgivet, men också trotsigt, briljant och nyfiket funderar ateisten Christopher Hitchens över döden som idé och konkret verklighet.

Eva Johansson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När den brittiske författaren, journalisten och debattören Christopher Hitchens avled 2011, endast 62 år gammal, förlorade den anglosaxiska världen en av sina största och mest inflytelserika intellektuella. Mest känd hos oss är Hitchens kanske som religionskritiker, och när hans sista bok, ”Att dö”, nu kommer på svenska återutges samtidigt ”Du store gud?”, hans lika underhållande som beska vidräkning med allt vad religion och gudstro heter. Att säga att Hitchens var kontroversiell i det starkt religiösa USA, där han levde de sista trettio åren av sitt liv, är en rejäl underdrift.

”Att dö” består av ett antal artiklar som Hitchens skrev för Vanity Fair från sjukbädden efter att ha diagnostiserats med metastaserad strupcancer 2010. Med samma skärpa och osentimentala klarsyn som han tidigare ägnat allt från politik och litteratur vänder han här blicken mot sjukdom och död. Och alls inte på något abstrakt sätt, utan ytterst naket och personligt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons