Så här stora är riskerna att föda efter 40

Risken att barnet dör i magen, föds för tidigt eller har medfödda skador ökar något när mamman är över 40. Även pappans ålder spelar roll. Men det finns ingen anledning att avråda någon att bli förälder bara för att man fyllt 40, säger Bo Jacobsson, medicine doktor vid Sahlgrenska akademin. Fast en åldersgräns för konstgjord befruktning är nödvändig.

Publicerad
Annons

Nybliven mamma vid 60 och pappa igen vid 72 års ålder. I tidningarna kan vi ibland läsa om de riktigt gamla föräldrarna. De är naturligtvis extremfall, men säkert är att allt fler skjuter fram sin egen åldersgräns för när det är lämpligt att få barn.
Förbättrad teknik vid assisterad befruktning och en allmän trend i samhället att skaffa barn senare i livet har gjort det möjligt. Men vilka är riskerna och hur gammal kan man egentligen vara för att orka som förälder?

– När jag försöker baxa in tre barnbarn i en bil med alla kuddar, stolar och säkerhetsbälten brukar jag tänka att Gud är god som sett till att vi inte ska ha barn när vi är 50-60 år. Naturen har ordnat det där, man ska vara ungdomlig och ha en viss kraft, säger Kerstin Hagenfeldt, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet.
Men i dag kan läkare ändra naturens ordning. Förra året fick en svensk mamma tvillingar vid 58 års ålder genom en äggdonation utförd utomlands. Äggdonation gör det möjligt även för kvinnor i 60-årsåldern att föda barn. Det är donatorns ålder som är avgörande. Livmodern kan prepareras så att den kan ta emot ägget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons