Analys

Per Lindvall:Dags för Draghi att ”komma ut”

Per Lindvall

Om inte ECB tar det stora steget och ”kommer ut” som en mera vidsynt ”lender of last resort” för euroländernas stödsystem eller direkt till krisande euroländer, så finns haveririsken i eurozonen kvar.

Per Lindvall
Publicerad
Annons

Marknaden fyrade av den lilla fyrverkerilådan när EU-toppmötet i förra veckan presenterade sina nya stödåtgärder. Förväntningarna var dock nedskruvade och det finns mycket som talar för att glädjen även nu kommer att vara kortvarig.

Den stora nyheten var att euroländernas stödfonder, den befintliga EFSF, (Europeiska Finansiella Stabilitetsfonden) och den snart sjösatta ESM, (Europeiska Stabilitetsmekanismen), kan användas för att direkt rekapitalisera nödställda eurobanker, utan omvägen via lån till bankernas moderländer. Detta var ett svar på den ökade oron efter att Spanien bett om lån från ESM för att skjuta till 100 miljarder euro till sina krisbanker. Detta lån skulle innebära att den spanska statsskulden i ett snäpp skulle öka med 10 procentenheter till över 90 procent av landets BNP. Med fortsatt stora underskott och stor fallhöjd i den spanska ekonomin så ökar risken för betalningsinställelse. Även Irland, som fallit igenom med sina åtaganden till landets banksystem, sades kunna få stöd från dessa fonder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons