Analys

Patricia Hedelius:Banker töms på panter

Patricia Hedelius

De svenska bankerna har de senaste tio åren förvandlats till en mellanhand för bolån. I jakten på nya pengar att låna ut töms bankerna på säkerheter. Risken för både sparkunder och andra långivare till banken har ökat men Riksbanken och Finansinspektionen avvaktar.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

De svenska storbankerna har lånat 7400 miljarder kronor. Hälften av lånen står vi bankkunder själva för via inlåningen. Resten har bankerna lånat upp delvis på svenska marknaden men också utomlands. Lejonparten av de pengar som bankerna behöver låna går till att finansiera kundernas bostadsköp. För att själva få så bra lånevillkor som möjligt samlar bankerna ihop sina kunders pantbrev till större paket. Genom att lämna paketen med säkerheter till sina långivare får bankerna billig finansiering. Men i och med att bankernas långivare nu övertar rätten till panterna töms bankerna på säkerheter.

Innebär det att bankerna bygger in en allt större dold risk i det svenska finansiella systemet? Eller är det bara ytterligare en smart strategi att öka bankvinsterna och samtidigt föra över risk till svenska staten och ytterst skattebetalarna?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons