Experter kräver tydlig märkning
Enligt förpackningen finns det mer hälsosamt omega-3 i Becels matfett än i Lätt & Lagom. Men SvD:s labbtest visar att det är precis tvärtom. Nu kräver flera experter bättre märkning av livsmedel med omega-3, och får stöd av folkhälsominister Maria Larsson.
Igår berättade SvD att många omega-3-varor i butiken inte alls innehåller de speciella fettsyror som forskarna kopplat till bland annat bättre hjärthälsa. Den otydliga märkningen på etiketten gör det nästan omöjligt för konsumenten att orientera sig.
–Det här är ett område där det har varit fritt fram för marknadsförarna som har kunnat härja oförbehållsamt. Ofta anger man inte på etiketterna hur mycket varan innehåller av de väsentliga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, vilket nog oftast är ett tecken på att de inte finns med alls, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet och ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor.