Ledare

Ivar Arpi:När polisen inte längre kan skydda

Ivar Arpi
Publicerad
Polisens resurser prioriteras hårt.

Polisens resurser prioriteras hårt.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Annons

På Skarhults gods driver Alexandra von Schwerin och hennes make ett traditionellt spannmålsjordbruk med bland annat raps, råg, sockerbetor, vete och vårkorn. Här finns också en ekologisk äggproduktion. De har även utställningar, nu senast om dolda kvinnliga makthavare genom historien. En skånsk idyll en bit utanför Eslöv.

Natten till lördag gjorde någon inbrott i ekonomibyggnaderna där de har en verkstad, skördetröskor och traktorer. Inbrott sker förvisso återkommande, men den här gången stals en fyrhjuling, en transporter och en personbil. På lördagsmorgonen kom tre poliser dit för att göra en teknisk undersökning.

– Jag frågade vad vi skulle göra eftersom detta skett vid upprepade tillfällen och med jämna mellanrum. Jag fick svaret att polisen inte kunde göra något. ”Alla resurser är utlånade till asylmottagandet i Trelleborg och Malmö. Vi är överbelastade just nu. Så jag föreslår er att ni tar kontakt med Eslövs medborgargarde."

– Jag blev helt chockad, berättar Alexandra. Men hon gjorde som polisen rekommenderat.

Annons
Annons

Skarhults gods ligger förvisso på landsbygden, men i Skåne betyder det att en stad sällan är mer än ett par mil bort. Inne i Eslöv ligger ett stort industriområde. Under en period ökade antalet inbrott drastiskt. 2013 skedde det nästan varje natt. Där och då bestämde sig några företagare för att gå ihop och starta en förening för att öka säkerheten. De första veckorna patrullerade de själva under nätterna. Men sedan dess har de hyrt in ett säkerhetsföretag som kör en ronderingsbil under nätterna.

– Från 2013 fram till nu så kan jag räkna på fingrarna hur många inbrott vi har haft, säger Ingvar Lindahl som är kontaktperson för föreningen och var med och startade den.

Det är honomsom Alexandra har pratat med, men han vänder sig mot att kalla föreningen för ett medborgargarde. Men det tar en stor del av fritiden i anspråk för de som driver föreningen.
Det finns fem steg för hur mycket man betalar till föreningen. De minsta företagen betalar 500 kronor och de största 1600 kronor. I dag är 120 företag anslutna. Eslövs kommun betalar 5000 kronor i något slags bidrag. Ingvar berättar att det har varit väldigt lyckat fram till för en månad sedan ungefär.

När bevakningsbolagen har ringt på natten den senaste månaden så har polisen inte haft någon tillgänglig bil.

På ledarsidan har Per Gudmundson skrivit om nattvandrarstaten, där ordning, säkerhet och krisberedskap alltmer överlåts åt frivilligkrafter. Eller åt säkerhetsföretag. 1974 fanns ungefär 6 900 väktare, i dag är de ungefär 20 000.

Anna-Karin Boije är lokalpolischef i Eslövs kommun, och alltså även Skarhults gods.
– En stor del av den polisresursen som arbetar förebyggande tjänstgör nu med de stora flyktingströmmarna. Precis som i övriga region Syd och i övriga landet. För oss är det stort fokus på Malmö och Trelleborg, men vi hjälper till där behovet är som störst.

Annons
Annons
Polisens resurser prioriteras hårt.

Polisens resurser prioriteras hårt.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Behovet är givetvis stort i asylmottagandet. För ett par veckor sedan larmade Trelleborgs kommun om en ohållbar situation. På tre veckor kom cirka 1900 ensamkommande barn till Trelleborg. ”Mer än varannan har därefter avvikit, och nu slår kommunen larm om ’påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande’" (Sydsvenskan 14/10) Självklart behöver polisiära resurser fokuseras där. Men Alexandra von Schwerin tycker det stora problemet är att myndigheterna inte har gett någon information om att de har dragit ned på skyddet.
– Jag vill inte att det ska behöva hända något och att jag ska behöva ta reda på det. Jag vill att myndigheterna ska informera mig om att de är så överbelastade att de inte har något skydd här. Ungefär som när man skyddar sig mot giftig gas så går de ut och säger det i lokalnyheterna: stäng fönstren.

Kommer du att gå med i företagarföreningen?

– Principiellt är jag helt emot. Hur ska de som inte har råd göra? Då blir man ju skyddslös. Men jag kommer säkert gå med. Mycket, mycket motvilligt.

– Men jag känner mig rädd för allra första gången för att bo här. Är jag och staten överens om att kontraktet mellan oss nu omförhandlas?

Polisens resurser prioriteras hårt. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons