De regler Finland har kan vi ta efter

En äldre patient, som ofta har tio eller fler läkemedel, ska dessutom hålla reda på upprepade byten av flera av dessa medel, skriver författarna.
En äldre patient, som ofta har tio eller fler läkemedel, ska dessutom hålla reda på upprepade byten av flera av dessa medel, skriver författarna. Foto: PERNILLA WAHLMAN/TT
Publicerad
Annons

Vårt förslag på Brännpunkt 3/5 att (åter)införa generisk förskrivning av läkemedel har mött kritik från Läkemedelsindustriföreningen (LIF, 5/5) och Läkemedelsverket (LV, 6/5). Argumenten är dock svaga och kan inordnas under rubriken de obotfärdigas förhinder. LIF menar att generisk förskrivning inte skulle hjälpa patienterna, och LV menar att det viktiga är att patienterna blir väl informerade. Förvisso är patientinformationen viktig men skulle underlättas i hög grad om man alltid kallade en katt för en katt, det vill säga att det läkemedel patienten upprepade gånger erhåller, till exempel losartan, också vid varje byte fortfarande kallas losartan i stället för Cozaar, Losarstad, Losartrix eller Losartan Teva/Sandoz/Krka/Blufish/Jubiland/Medical Valley/Actavis. För patienten skulle det enkelt åstadkommas om apoteket ålades att vid expeditionen klistra en lapp på förpackningen med namnet losartan i stor och tydlig skrift. Detta föreslog SPF Seniorerna såväl skriftligt som muntligt till Läkemedelsverket men omnämns inte i Läkemedelsverkets rapport. Att det därtill vore bra om tabletterna såg likadana ut är självklart men kräver lagändring.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons