Så är bästa sättet att boarda ett plan

Den vanligaste metoden att fylla ett passagerarflygplan, Blockmetoden kallad, är den minst effektiva. Det finns åtminstone tre andra sätt att fylla flygplanen som är betydligt bättre, varav en, Steffen-metoden, är dubbelt så effektiv som Blockmetoden.

Publicerad
Annons

Problemet att få passagerarna ombord så snabbt som möjligt har varit föremål för många studier under lång tid och många olika modeller har prövats. Ett skäl för ansträngningarna är att det finns mycket pengar att tjäna då varje minut som planen står på marken kostar pengar. Ett annat är att en effektiv ombordstigning minskar irritationen hos passagerarna som tvingas vänta till sist och på den trängsel som nästan alltid uppstår.

Det var just irritationen vid en särdeles strulig embarkering som fick astrofysikern vid Fermilaboratoriet i Illinois, Jason Steffen, att börja fundera över problemet för fem år sedan. Han utvecklade ett dataprogram och gjorde sedan simuleringar för att om möjligt hitta en optimal lösning på problemet och ett alternativ till Blockmetoden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons