Sanningar att lägga till samlingarna

SLUMPEN Måste man bygga en vinkällare enligt konstens alla regler om man vill lagra vin i några år? Efter ett experiment med vin lagrat i bakluckan på en bil är SvD:s vinexpert Mikael Mölstads svar på den frågan – nej.

Publicerad
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
Annons
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON

En iskall kväll i mitten av november för elva år sedan slog det mig: jag hade glömt en flaska vin i bilen sedan sommaren. En tvilling till denna flaska låg samtidigt tryggt förvarad i vinkällaren. För en månad sedan öppnade jag de båda flaskorna. Jag blev förvånad.

I decennier har jag gett ut vinböcker om hur viktigt det är att lagra sina viner rätt. Det ska vara absolut mörker med en stadigt låg temperatur. Luftfuktigheten ska vara hög och det får inte finnas vibrationer.

Efter många års slumpmässiga tester och ett stort mått av nyfikenhet har jag kommit fram till att dessa sanningar inte gäller längre. Dagens viner tål betydligt mer än du tror. På kort sikt, under fem år, är det inte speciellt riskabelt att lagra vinet fel. Och vem av er brukar spara flaskorna längre tid än så?

Annons
Annons

På medellång sikt, upp mot tio år, tror jag inte heller att lagringssättet har stor betydelse. Därefter vågar jag inte uttala mig. Jag vill inte stå vid en skampåle för resten av livet för att jag förstört ditt ovärderliga premier cruvin från Médoc. Och det är just detta faktum av osäkerhet om vad som händer med stora viner efter tio till tjugo år som gör vinlagring till en mytisk syssla. Då är det bäst att hålla sig till konstens alla regler.

Klart är att vinflaskor inte ska ligga i solljus. Men skugga går bra, mörker är bättre. Högre temperatur gör att vinet mognar snabbare. Och det kanske inte är fel? Ett hyggligt vin kan i rumstemperatur få en trevlig mognadston bara efter några år.

Måste det vara fuktigt? Nej, då börjar bara etiketterna att mögla. Normal fuktighet funkar alldeles utmärkt för vinerna med kork om de ligger ner. Har du viner med skruvkapsyl behöver du inte alls fundera på luftfuktigheten.

Detta med vibrationer är svårare att testa hemmavid. Det var därför jag, en sommardag 2001, kom på att lägga en vinflaska i bilen och en identisk i vinkällaren. Tanken var att flaskan i bilen skulle få skumpa runt några månader för att sedan testas mot vinet i källaren.

Nu blev det inte så. Jag glömde bort flaskan i bagageutrymmet. När jag tog fram den flera månader senare hade den upplevt temperaturskillnader från 35 graders värme ner till tjugo minusgrader. Flaskan hade dessutom färdats över halva Europa och runt i stora delar av södra Sverige.

Bilflaskan lades nu tillsammans med sin tvilling i vinkällaren. Och tänk: jag glömde bort dem igen tills i början av januari i år. Nu skulle det ultimata testet avslöja hur mycket en flaska tål. Efter en omild behandling och mer än tio års lagring.

De två buteljerna Rosso di Montalcino 1999 från Fattoria dei Barbi i Toscana öppnades med en viss vånda. Bilflaskans kork såg misstänkt muggig ut som om vinet hade ätit sig in i den. Dock var färgen på de båda tvillingvinerna identisk. Doft och smak var också lika: inlagda körsbär med en mogen doft av kryddor och läder. Och fortfarande bra syra med mjuka spänstiga tanniner.

Enda skillnaden var att bilflaskan hade en smycket svag murrighet i doften. Det var troligen korken som hade gett sig till känna. Sanningen var alltså att skillnaden mellan den misshandlade buteljen och den perfekt lagrade var minimal. Och detta efter tio år tillsammans i vinkällaren.

Det var anmärkningsvärt. Min tro är att om det suttit skruvkapsyler på båda hade det inte varit någon skillnad alls. Testa gärna själv och hör av dig till mig om tio år.


LÄS MER:
Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons