Swedegas skruvar upp vinsten

Lägre volymer, men högre intäkter. Genom förvärvet av Eon:s ledningsnät har riskkapitalbolaget EQT skruvat upp lönsamheten i gasnätsmonopolet Swedegas.

Publicerad
Annons

Användandet av naturgas i Sverige minskade med 14 procent under 2012, en effekt av lägre fart i industrin och varmare temperaturer. Totalt har gaskonsumtionen minskat med drygt 30 procents sedan 2010, då användandet växte rejält sedan Eon öppnat sitt gaseldade värmekraftverk i Malmös utkant. För Swedegas, å andra sidan, har konsolideringen av det svenska naturgasnätet inneburit en motsatt utveckling. I och med förvärvet av Eons transmissionsledningar fick bolaget ett privat monopol på överföring av naturgas. Intäkterna i moderbolaget Narob Holding ökade i ett slag från 287 till 368 miljoner kronor, och rörelseresultatet från 67 till 120 miljoner.

– Vi får ett antal miljoner kronor i nya intäkter, trots att kostnaderna förblir ungefär desamma. Det är synergierna i affären som gjorde att vi kunde ta in den här verksamheten utan att anställa mer än ett fåtal personer, säger Lars Gustafsson, vd i Swedegas sedan 2005.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons