”Fyll vinkällaren med viner du förstår dig på”

Foto: Stellan Herner

Vinprofilen Johan Magnusson sparar på mogna champagner, vet nyckeln till en perfekt vinkällare och har smakat på ett av förra århundradets största viner.

SvD Perfect Guide
Publicerad
Annons

Fredagskväll i vintertid, vilken dryck firar du in helgen med?
– En merlotdominerad röd Bordeaux med elegans från östra stranden, helst från Pomerol men St Emilion fungerar också bra. Gärna av årgångarna 2009, 2006 eller 2005 – jag tycker om när vinet är balanserat och har en begynnande komplexitet tack vare sin lagring.

Vilka faktorer är avgörande för en lyckad vinkällare?
– Den mentala närheten till flaskorna, man ska fylla källaren med viner man förstår sig på. Alla viner bär på sin speciella historia och det är just det som gör vinupplevelsen så attraktiv i sin subjektivitet. Ordna ett system för att veta vad du har och slutligen, ha någon form av konsumtionsplan. Vinerna är producerade för att drickas.

Vilken flaska i din vinkällare sparar du till en ovanligt speciell kväll?
– Det finns många, men de mogna champagnerna börjar bli sällsynta och så är det väl med alla de viner som når slutet av sin mognad. De speciella vinerna i min källare är ofta förankrade till tidiga vinupplevelser. Några sådana kommer från pinot noir-baserade champagner, såsom sena 80-talsårgångar av Bollinger. Jag har också kvar några av deras Grande Année 1990.

Vinkällare, ur Johan Magnussons nysläppta bok Trettio vinkällare. Foto: Pressbild
Vinkällare, ur Johan Magnussons nysläppta bok Trettio vinkällare.
Vinkällare, ur Johan Magnussons nysläppta bok Trettio vinkällare. Foto: Pressbild

Vilken är din mest minnesvärda dryckesupplevelse?
– När jag öppnade 1947 Château Cheval Blanc, ett vin jag aldrig trodde jag skulle få smaka. Ända sedan jag kom in i branschen har det beskrivits som ett av 1900-talets största viner och plötsligt fanns den i mitt glas. Det var ett vin med lager på lager av mörk mogen frukt, kompakt och elegant med en eftersmak som aldrig ville ta slut. En stor upplevelse!

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons