”Jag har nog inte riktigt tid att vara rädd”
Hon är inte rädd och tror inte att kriget kommer till Sverige. Vi har träffat statsminister Magdalena Andersson som just nu jobbar hårt för att både hjälpa Ukraina och se till att vårt land fungerar.
William: Vad gör regeringen för att få stopp på kriget i Ukraina?
– Det viktigaste är att vi infört det man kallar för sanktioner mot Ryssland och mot de som bestämmer i Ryssland. Det handlar om att man inte får handla, köpa och sälja saker till EU på samma sätt som tidigare. Men också att rika människor som har en del inflytande i Ryssland inte kommer åt sina pengar och inte kan resa på samma sätt som tidigare. Det gör att det blir ekonomiskt svårare för de som bestämmer i Ryssland.
Doris: Vad gör ni för människorna i Ukraina?
– Vi stöttar dem på många sätt, både med mat och sjukvård. Vi har gett pengar till Ukrainas regering för att de ska kunna köpa det de behöver. Migrationsverket ser också över vilka lediga platser som finns där flyktingar kan bo, och hur de kan försöka skapa fler lediga platser.
Doris: Det pratas mycket om desinformation som sprids nu, kopplat till kriget. Hur tror ni att det kan drabba barn?
– En del sprider information för att vi ska bli osams med varandra och börja bråka, och för att vi ska tänka annorlunda kring det som händer i Ukraina och Ryssland. Därför ska man vara försiktig när man sprider information så att man vet att det kommer från någon som är seriös. Fundera vem som är källan och prata med en vuxen.
William: Riksdagen har bestämt att Sverige ska skicka vapen till Ukraina. Hur tänkte ni?
– Vi resonerade jättemycket, för det här är en svår fråga men kom fram till att det var rätt beslut. Man får inte starta ett krig på det sättet som Ryssland har gjort, det är olagligt. Om man blir angripen som Ukraina, då har man faktiskt rätt att försvara sig och då behöver de hjälp med mer vapen. Det är inte bara Sverige som har gjort det, utan många länder i EU.
Doris: Putin har sagt hotfulla saker om de som hjälper Ukraina med vapen. Hur allvarligt ska man ta det?
– Det kommer många olika hotfulla uttalanden från Ryssland just nu. Syftet är att vi ska bli rädda och inte stötta Ukraina, så det är jag inte så överraskad över. De som jobbar med militären i Sverige är överens om att det inte finns något militärt hot mot Sverige.
William: Många i Sverige vill att vi ska gå med i Nato. Hur ser du på det?
– Vi har inte varit med i någon militär allians på mer än 100 år. Till skillnad från många andra länder har vi inte varit med i krig. Det tycker jag är ett starkt argument, att det fungerar bra för Sverige att vara alliansfria. Men vi samarbetar ju nära med Nato och med Finland, och våra militärer övar och tränar mycket tillsammans.
Magdalena Andersson tycker att det är viktigt att inte ändra linje, alltså gå med i Nato, i ett sådant här stökigt läge.
– I en kris som den här behöver vi hålla huvudet kallt och inte göra några tvära kast. Nu behöver vi trygghet och förutsägbarhet.
Doris: Vad vill du säga till alla barn som är oroliga för att det ska bli krig i Sverige?
– Det finns ingen som bedömer att det finns ett militärt hot mot Sverige. Det är i Ukraina som Ryssland har sina soldater. Samtidigt finns en ökad risk för andra saker när det är så bråkigt, som till exempel cyberattacker som kan göra att man inte kommer in på myndigheters hemsidor.
William: Är du själv rädd?
– Jag är väldigt fokuserad på att försöka få Ryssland att sluta med kriget i Ukraina. Mitt uppdrag är att jobba hårt och fatta rätt beslut. Jag har nog inte riktigt tid att vara rädd. Mitt fokus går åt till att jobba.
Doris: Vad önskar du dig mest just nu?
– Fred i Ukraina. Det är förskräckligt för alla i Ukraina, både för alla barn och kvinnor som flyr, för dem som är kvar och sitter i skyddsrum och alla som försvarar sitt land militärt. Det är också väldigt många ryska militärer som inte alls vill kriga utan vill åka hem och leva vanliga liv.