ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Miljardsatsningar på biobränsle hotas

Preem  vill tillverka mer biobränsle vid raffinaderiet i Lysekil. Men den politiska osäkerheten kring reduktionsplikten hotar den mångmiljardinvestering som krävs.
Preem vill tillverka mer biobränsle vid raffinaderiet i Lysekil. Men den politiska osäkerheten kring reduktionsplikten hotar den mångmiljardinvestering som krävs. Foto: Preem AB

Satsningarna på att tillverka mer biodrivmedel i Sverige kan gå i stöpet. Politikernas utspel om att ändra i reduktionsplikten skapar osäkerhet hos raffinaderierna som står inför mångmiljardinvesteringar.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

Planerna på att genom reduktionsplikten använda mycket mer biobränsle för att driva bilar och lastbilar i Sverige skakas om. De stora raffinaderierna varnar nu för att nya besked från de svenska politikerna gör att de måste se över sina planer på investeringar i nya stora anläggningar för att tillverka biodrivmedel.

– Debatten om reduktionsplikten skapar stor osäkerhet kring våra investeringar. Vi behöver veta hur efterfrågan på biodrivmedel kommer att utvecklas fram till 2030 för att kunna genomföra vår storskaliga omställning. Det handlar om mångmiljardinvesteringar, säger Magnus Heimburg, vd på raffinaderiföretaget Preem.

Laddar…