Annons

SvD:Ukrainarapporten: 1 mars 07.30

För dig som vill ha en snabb överblick – här de viktigaste nyheterna från kriget i Ukraina just nu.

SvD
Människor på flykt på tågstationen i Lviv, Ukraina. Foto: Bernat Armangue/AP

Flyglarm har ljudit över stora delar av Ukraina i natt – från Kiev till städerna i väst Ternopil och Vinnytsia. Över 70 ukrainska soldater ska ha dödats när ryskt artilleri beskjutit en militärbas i Okhtyrka i östra Ukraina. En rysk offensiv mot Cherson i södra Ukraina verkar ha inletts under natten. Det uppger ukrainska myndigheter, enligt Sky News. Stadens borgmästare säger att ryska soldater har satt upp kontrollstationer utanför staden.

Under måndagen klubbades det historiska beslutet igenom: Sverige skickar krigsmateriell till Ukraina. Samtliga partier, utom Vänsterpartiet, var för beslutet. Enligt Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati var det pansarskotten som skavde. ”Det finns en ökad risk att det hamnar på avvägar och hamnar i fel händer”, säger han. Samtidigt finns logistiska svårigheter i att få fram bidraget – och leveransen lär vara en måltavla för rysk militär.

FN har meddelat att 368 000 ukrainare har flytt kriget in i Polen. SvD är på plats vid gränsen, där familjen Volkivskyi precis återförenats – men snart är på väg att splittras igen ”Bara vi får barnen till Warszawa där de kan vila ut så reser jag till fronten. Jag är läkare och kan hjälpa till att rädda liv”, säger pappan Anatoly, trots protester från övriga familjemedlemmar.

Familjen Volkivskyi som precis kommit över gränsen mot Polen. ”Vi måste stoppa Putin. Om vi inte stoppar honom här kommer han att gå ännu längre. Han kan försöka ta Polen och även komma mot er i Norden”, säger Anatoly, vänd mot SvD:s team. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Swift - så funkar den finansiella atombomben

För dig som vill fördjupa dig

Oavsett hur det går för Ukraina så har Putin med sitt krig satt punkt för ett kapitel i historieböckerna. Nu inleds något nytt, skriver SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin. När Vladimir Putin och Xi Jinping träffades i Peking i början av februari talade de båda presidenterna också om en ”ny multipolär värld” – och västs sanktioner driver Vladimir Putin ännu djupare in i den kinesiska presidentens famn.

Upptäck mer från SvD

Hammarby fotboll har undersökt möjligheterna att köpa tillbaka aktierna som ägs av Zlatan Ibrahimovic. Men klubben fick ett blankt nej av den svenska fotbollsstjärnan, som ensam äger en fjärdedel av klubben. Frågan har länge varit på tapeten, och enligt Hammarbys vd Richard von Yxkull skulle de helst vara helägda – men ser inget akut behov av det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons