ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kritiserad psykiatriker ofta anmäld

Psykiatrikern Ola Gefvert, som fått hård kritik efter den uppmärksammade dokumentären om våldtagna ”Nora”, och de bolag han driver toppar statistiken över anmälningar till patientnämnden i Uppsala län. Redan för ett år sedan larmade Enköpings kommun om personal som flörtar med patienter och kränkande kommentarer från läkare.

Tobias Olsson, Dan Nilsson
Publicerad
Annons

Under 2011 och 2012 har ett tjugotal anmälningar kommit in till Patientnämnden i Uppsala län angående de vårdbolag som Ola Gefvert driver. Det handlar dels om öppenpsykiatrin i Enköping, dels om öppenpsykiatrin i norra Uppland med kommunerna Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar.

En återkommande synpunkt är dåligt bemötande, visar den sammanställning som patientnämnden tagit fram. Ett exempel är en kvinna i 30-årsåldern, som vittnar om hur hon blev utskälld av Ola Gefvert när hon på grund av panikångest och magsjuka inte kunde komma på ett läkarbesök. En annan patient, en kvinna i 25-årsåldern, berättar att läkaren hos Närpsykiatrin Enköping är otrevlig och nekar till behandling för en borderlinediagnos.

Laddar…