”Viktigt att öka insyn i privat vård och omsorg”

Swedavia är ett av många statliga bolag som vägrar lämna ut information med hänvisning till aktiebolagslagen. Men mer insyn i statliga bolag är ingen prioriterad fråga, menar Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

Publicerad
Annons

SvD Näringsliv berättade i onsdags att statens bolag fortfarande inte omfattas av någon offentlighetsprincip. Detta trots att en utredning rekommenderade en sådan lagändring för mer än sju år sedan. En handläggare hos justitieminister Beatrice Ask, Gustaf Gellerbrant, menar nu att frågan är ”viktig” men att det vore allt för resurskrävande att ändra lagstiftningen. Frågan ligger nu i praktiken död på justitiedepartementets bord, och någon tidsplan finns inte.

Samtidigt pågår en infekterad konflikt på Bromma flygplats, där operatören, statliga Swed- avia, är i färd att forma den framtida verksamheten. Detta innebär att mindre bolag riskerar att slängas ut från flygplatsen. Ett av bolagen, Hjelmco Oil, har i processen försökt få ut dokumentation från Swedavia, men bolaget har vägrat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons