SVT försökte få Aftonbladet skriva fejk

Sveriges Television ville blåsa Aftonbladets nöjesreporter Daniel Nyhlén och få honom att skriva en falsk nyhet.

TT
Publicerad
Annons

Men försöket misslyckades och nu ber chefen för SVT Nyheter och samhälle Jan Axelsson om ursäkt och fördömer sina medarbetares brott mot de yrkesetiska reglerna.

Journalisten Maria Sveland på SVT gjorde en intervju med Nyhlén. Hon sade att den skulle sändas i kulturprogrammet K-Special. Under samtalets gång ringde en anonym kvinna till Aftonbladets journalist och förmedlade ett nyhetstips om prinsessan Madeleine. Tipsarens uppgifter visade sig vara falska, varför Nyhlén kontrollerade uppringaren och fann att hon arbetade på SVT.
Och intervjun han gett skulle inte alls sändas i något kulturprogram, utan i producenten Olle Palmlöfs nya samhällsprogram Faktum. Toppnyheten där skulle uppenbarligen bli ett inslag där tittarna fick se hur Aftonbladetreportern Nyhlén slukar ett fett bete och fastnar på SVT:s krok för att i vanära dingla framför tv-tittarna.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att en reporter ljuger för att få sina intervjuer. Hennes plan var att plantera en falsk nyhet i Aftonbladet och ge mig skulden för detta, säger Daniel Nyhlén till den egna tidningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons