Analys

Jonas Fröberg:Bilens roll har förändrats på 60 år

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Bilens roll har förändrats på 60 år

  1. Barnskrik hörs.
  2. Folkhemsdrömmen stavas bil. Den sociala klasstrappan finns bakom 20-åringens ögonlock, som darrar spasmodiskt under nattens drömsömn när en Volvo 164 eller stram Ford Fairlane åker förbi. Statussymboler. Ouppnåeliga.
  3. Det tickar från den varma motorn när en sprillans ny Volvo 245 parkeras på garageuppfarten till 70-talsvillan. Fullt synlig för grannarna.
  4. 35-åringen har blivit mellanchef. Nycklarna till tjänstebilen ligger äntligen i handen. Kvittot. Som en målgång i New York Maraton står den där, en mörkblå vaggande Ford Scorpio med en diskret decimeterlång antenn på taket. Mobilsnodden tar fullkomligen andan ur grannarna.
  5. Villan såld och lägenheten i det havsnära statusområdet inköpt. Fönster stora som filmdukar. Men nu börjar avfällingarna bland statussymbolerna skönjas. 58-åringen famlar. Förstår. Status stavas Dramatenbiljetter och den nyinköpta Toyota Priusen ger vika för medlemskort i bilpool.
  6. Så har turen kommit till sonen, 28 år och välbeställd innerstadsbo som varje dag famlar med bautahänglåset till cykeln, värd lika mycket som en småbil. Han tycker sig inte behöva körkort.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons