ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Spelen som segrade 2008

Spelen Spore och Little big Planet summerar på ett bra sätt 2008 – ett år då spelarna själva stod i centrum. Med stor kreativitet skapade användarna sina egna äventyrsbanor och fantasivärldar. Inte ens ett elakt kopieringsskuydd kunde stoppa utvecklingen.

Tommy Rydling, Hanna Nyström, Sam Sundberg
Publicerad
Annons

Will Wrights ambition med spelet Spore var fullständigt vanvettig: att skapa en hel värld. Det var till och med att sikta högre än spelstudion Rockstar gjort med Grand theft auto 4, spelet som i våras krossade alla försäljningsrekord genom att leverera ett stort, skitigt, sjavigt New York som tjänade som lekpark åt en serbisk gangster.

För att förverkliga sin vision lade Wright ut merparten av arbetet på spelarna. I Spore formger man själv varelser samt bygger hus och samhällen, som gud i ett litet digitalt universum. Det egna skapandet har under året fått allt större genomslag i mediet. Guitar hero world tour, som utmanat Rock band om musikspelstronen, låter spelarna skriva egna låtar. Det superbt stilsäkra plattformsspelet Little big planet ger spelarna kraftfulla och lättbegripliga verktyg som de kan bygga nya ­banor med.

Laddar…