Perfekta sommarvinerna – fräscha och eleganta

Foto: Pexels

Viner till trädgårdsmingel, långa sommarluncher och ljusa kvällar vid grillen. Under juni är det mycket som ska firas och vinerna får gärna vara eleganta med mycket fräschör. Här de nio tjusigaste vinerna till försommarfesten.

Linda Pérez
Publicerad
Annons

Aphros Phaunus Pet Nat 2021
229 kr, nr 93229, Portugal, torrt mousserande

Betyg: 6 av 6

Supertjusiga friska, biodynamiska bubblor från vinvärldens faun – den naturbegåvade vinmakaren Vasco Croft. Vinet, som tillverkas på druvorna loureiro och arinto, är rena förlustelsen att njuta som kall aperitif en varm sommardag i skuggan av ett äppelträd.

Chablis Clotilde Davenne 2020
365 kr/magnum, nr 6307, Frankrike, Bourgogne, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Välgjord chablis på stor flaska är ett säkert kort till försommarfesten. Stramt och elegant med toner av gröna syrliga äpplen och citrus. Sväng ihop en tarte flambée med crème fraîche, riven ost, gräslök och späda sallatsblad och servera minglandes.

Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón 2021
159 kr, nr 91216, Spanien, Kastilien-León, rosé fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

I goda händer producerar druvan med det gulliga namnet, prieto picudo, rosévin av världsklass. Här ger den ett prima allroundvin som kombinerar fruktig koncentration med blommiga toner och en frisk syra. Lika fint till grillen som till somriga sallader.

Annons
Annons

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2020
129 kr, nr 72093, Tyskland, Pfalz, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Torr, frisk bra-att-ha riesling från en klassisk egendom i Pfalz. Här bjuds läskande känslor av päron, citrus, äppelblom och mineral. En frisk fläkt till sommarlunchen på rimmad lax med färskpotatissallad, sockerärter och vinägrett på fransk senap.

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2021
189 kr, nr 74103, Tyskland, Mosel, vitt friskt & blommigt

Betyg: 6 av 6

Från vingården Erdener Treppchens branta, steniga sluttningar plockas druvorna till vinet som smakar sommar. Toner av fläder, citrus, krusbär och solmogna persikor balanserar en näpen sötma och mineraldriven syra. Smakar ljuvligt till ceviche.  

Txomin Etxaniz Rosado 2021
139 kr, nr 92661, Spanien, Baskien, rosé friskt & bärigt

Betyg: 5 av 6

Det baskiska vinet txakoli sitter särskilt fint till pinxtos och är känt för sin höga syra. Till denna rosa pärla plockas druvorna hondarrabi zuri och hondarrabi beltza från sluttningar vid atlanten. Skåla i ung rödbärig frukt och sprudlande fräschör.

Pietrarizzo Tornatore 2018
199 kr, nr 2655, Italien, Sicilien, rött stramt & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Elegant rödfruktigt från rykande heta Etna. Druvan nerello mascalese odlas på Etnas norra sluttning vid byn Castiglione de Sicilia. Vinet varvar stramt fruktig struktur med aromatiskt mjuka toner. Givet till grillade kycklingspett med panzanella.

Cortado Domaine de Majas 2021
149 kr, 56326, Frankrike, Languedoc-Roussillon, rött friskt & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Sydfransk fräsching som är mer mörkrosa än röd och smakar piggt av sötsyrliga bär och mineral. Ny druvblandning i senaste årgången, som görs på pinot noir, merlot och vermentino. Somrigt värre att servera svalt till grillad fisk eller salta tilltugg.

Ginish & Tonic Alcohol Free
19:90 kr, nr 11905, Österrike, alkoholfritt

Betyg: 4 av 6

Otippat god alkoholfri GT på burk från danska ISH som satsar på hög kvalitet och naturliga ingredienser. Smaken av enbär, ceder och citrus tar rygg på näpen sötma och balanserad fräschör. Häll över is och servera med en skiva citron.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons