Åtta tecken: då borde du byta jobb

Foto: Alamy

Kört fast på jobbet och tappat motivationen – eller är du bara i en tillfällig svacka? På arbetsmarknaden behöver du inte vara lika trogen som i ett parförhållande. Flörta gärna med andra, råder experterna och listar åtta tecken på att det kan vara dags att finna en ny arbetsgivare.

Publicerad
Annons

1 / 9

– Att fundera på att byta jobb borde betydligt fler börja göra. Det kräver lite research och kartläggning, säger Gisle Hellsten, chef för Karriärcentret på Oslo universitet.

Han understryker att vantrivsel ofta är en process som sker gradvis och det är klokt att söka nytt jobb innan du känner dig helt färdig med arbetsplatsen du är på.

– Om du om ett eller två år ser framför dig att du är på ett annat ställe – fråga dig själv: Var vill jag vara då och vad ska en ny tjänst innehålla? säger Gisle Hellsten.

Då är det även klokt att tänka igenom om det är något som du är redo att försaka. Är du till exempel villig att kompromissa om lön?

– Om du känner att dina huvudsakliga arbetsuppgifter dränerar dig på energi, försök att komma på vad som kan ge dig energi så att det blir mer lustbetonat att gå till jobbet. Rita om kartan och se vad som är möjligt, råder Hellsten.

Det är viktigt att skaffa ett nytt jobb innan du säger upp dig från det du har, säger Helene Tronstad Moe, forskare i arbets- och organisationspsykologi.

– Det är inte många av oss som har råd att gå många månader utan lön. Det är lättare att få nya jobberbjudanden om man har en tjänst, säger hon.

Enligt Hellsten och Tronstad Moe finns åtta tecken på att du bör byta jobb.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

2 / 9

Du börjar känna meningslöshet

Foto: Alamy

– Det viktigaste tecknet på att du bör byta jobb är att du gruvar dig för jobbet, eller tycker det känns meningslöst att vara där. Lägg märke till om du ofta pratar negativt om ditt jobb, säger Hellsten.

Tronstad Moe berättar att många känner brist på meningsfullhet om jobbet inte leder till att ens eget eller andras liv blir bättre.

– Det kan finnas faser i livet då det blir extra viktigt att jobbet tillför en mening. Var uppmärksam på vad som ger dig mening. För vissa kan det vara ett leende från en kollega, säger forskaren.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

3 / 9

Du utvecklas inte

Foto: Alamy

– Om du känner att du inte får komma till din rätt i jobbet och att det blir lite repetitivt är det kanske på tiden att se sig om efter något annat, säger Tronstad Moe.

Då är det viktigt att arbetsgivaren erbjuder utbildningsmöjligheter. Om de inte kan gå dig till mötes kan både skolbänken och en ny arbetsplats vara alternativ. Men testa gärna en dialog med arbetsgivaren först.

– Det är viktigt att kommunicera till arbetsgivaren att du känner att du har lite mer att ge – en växel till. Be gärna om att få byta avdelning eller att få studera en dag i veckan för att få testa det, föreslår Tronstad Moe.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

4 / 9

Du upplever mobbning eller härskartekniker

Foto: Alamy

Om chefen utövar systematiska härskartekniker mot dig eller om du upplever mobbning på arbetsplatsen kan det vara dags att byta, enligt Tronstad Moe.

– Om du är osäker på om du blir utsatt för mobbning eller härskartekniker kan du be om ett möte med en pålitlig kollega och berätta vad du upplever. Be gärna din kollega följa med lite om han eller inte märkt något tidigare, säger forskaren.

Hellsten påpekar att mobbning på arbetsplatsen är olagligt enligt arbetsmiljölagen.

– Men det förekommer likväl och det ska man inte finna sig i. Ett sätt att ta sig ur mobbningsituationen kan vara att byta jobb, säger han.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

5 / 9

Arbetet försämrar hälsan

Foto: Alamy

Om du upplever att arbetet faktiskt försämrar din fysiska eller psykiska hälsa är det på tiden att tänka nytt.

– Om du sover tillräckligt, äter sunt och tränar och ändå upplever att hälsan är under stark press är det väldigt viktigt att titta på jobbet, säger Tronstad Moe.

Var på din vakt om du upplever signaler på utbrändhet. Då kan det vara en bra strategi att byta jobb, men det kan vara klokt att pröva detta först:

– Om det är för mycket att göra kan du se om det är möjligt att få en anpassning av arbetet. Om du har drömjobbet, men det bara är lite för mycket, är det klokt att ta ett snack med chefen, råder Hellsten.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

6 / 9

Du trivs inte i miljön

Foto: Alamy

Arbetsmiljön kan vara en anledning till att byta jobb, enligt karriärvägledaren. Pröva gärna att först prata med chefen om det.

– Om åtgärder inte fungerar kan du fundera på nytt jobb. Om arbetsmiljön är så dålig att du riskerar att bli sjuk av det bör du ta det på allvar, råder han.

Tronstad Moe råder att tänka på nytt jobb om arbetsmiljön präglas av härskarteknik och mobbning.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

7 / 9

Du har tråkigt

Foto: Alamy

– Om du har varit dåligt motiverad en längre tid är det ett tecken på att du bör byta jobb, säger Hellsten.

Han råder att sätta ord på vad det är du tycker är trist och vad som får dig att förlora energi. Fråga dig själv: Vad gör att du går på halv maskin på jobbet? Och har du lust att göra något åt det?

– Det är arbetstagarens egen plikt att ta tag i det. Ofta känner man att man är lite less och det går över. Så är det i de flesta förhållanden här i livet. Det blir som i ett parförhållande – man är inte nyförälskad hela tiden, säger karriärvägledaren.

Är det en liten svacka eller är allt bara grått och mörkt?

– Det som räknas är summan av hur du har det över tid, säger han.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

8 / 9

Du känner dig inte värdesatt

Foto: Alamy

Om du inte känner dig värdesatt på jobbet kan det vare ett bra argument för att se dig efter något nytt.

– Det bör du lyssna på. Vi är alla värda något och det är en dålig känsla om man inte får igen något för det man lägger ner sin själ i. Kolla om andra skulle sätta större värde på det du kan erbjuda, råder karriärvägledaren.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

9 / 9

Du får ett mer frestande erbjudande

Foto: Alamy

Om en konkurrent ger dig långt bättre villkor kan det vara dags att byta, enligt Tronstad Moe.

– Då tänker jag till exempel på bättre arbetstider, mer intressanta arbetsuppgifter, högre lön, bättre pensionsvillkor, utbildningsmöjligheter, en tjänst som du är mer intresserad av eller ger ökat ansvar, utvecklar hon.

Om du får ett långt bättre erbjudande från annat håll kan det vara ett tecken på att du nu inte får det du är värd.

– Kom ihåg att bättre villkor är mycket mer än lön. Det kan till exempel vara tillgång till intressanta kunder som kan ha stort värde för dig i din fortsatta karriär, säger forskaren.

Hellsten tvekar inte om att det är viktigt att hålla ögonen öppna, även om man inte söker jobb aktivt.

– Till skillnad från parförhållanden är det tillåtet att dejta och flörta med andra. Att börja se sig runt lite kan vara en bra idé, säger han.

Fotnot: Texten publiceras i samarbete med Aftenposten. Översättning: Jessica Carleson.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons