ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Arne Melberg:

Fotboll, demokrati och livsbejakande tankar om döden

Igår mottog Niklas Rådström Selma Lagerlöfs litteraturpris, ”för ett stort författarskap som ger oss en hyllning till fantasins förmåga att ladda våra livsandar och få oss att leva vidare”.
Igår mottog Niklas Rådström Selma Lagerlöfs litteraturpris, ”för ett stort författarskap som ger oss en hyllning till fantasins förmåga att ladda våra livsandar och få oss att leva vidare”. Foto: Malin Hoelstad

”Med tanke på omfattningen av Niklas Rådströms författarskap är det vanskligt att påstå det som jag ändå vill påstå, nämligen att livsbejakelsen är genomgående.” Arne Melberg porträtterar 2021 års mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Arne Melberg
Publicerad

Niklas Rådström har det senaste året givit ut tre böcker: diktsamlingen ”Då, när jag var poet”, den självbiografiska ”Som har inget redan hänt”, och essän ”En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle” – de två första på Bonniers, den tredje på Mondial. I fotbollsboken – som kom lägligt ut just före EM-turneringen – utvecklar Rådström tanken på fotboll som demokrati. Det som gör fotbollen till en version av demokrati – eller kanske en allegori över demokrati – är att den aldrig blir färdig, ständigt bjuder på nya överraskningar och frustrationer. Fotbollsmatchen är förstås färdig efter 90 minuter (och Rådström understryker hur viktigt det är med denna absoluta tid, till skillnad från den effektiva tiden i till exempel ishockey och basket). Men fotbollen fortsätter även när matchen är färdigspelad: turneringen går vidare och när också turneringen är slut väntar nästa. 

Laddar…
Mer från Startsidan