Lärdomar av pandemin kan avhjälpa vårdköerna

En rapport beställda av Vårdföretagarna har analyserat hur den privatdrivna vården även i framtiden kan avlasta den offent­liga på ett optimalt sätt. Arkivbild.
En rapport beställda av Vårdföretagarna har analyserat hur den privatdrivna vården även i framtiden kan avlasta den offent­liga på ett optimalt sätt. Arkivbild. Foto: Adam Ihse / TT

Samverkan och tilliten mellan region- respektive privatdriven vård har stärkts under pandemin. Men det krävs en gemensam översyn om hur vårdkapaciteten kan nyttjas maximalt i framtiden, skriver Vårdföretagarna på DN-debatt.

Kristina Erkenborn/TT
Publicerad
Annons

Coronakommissionens slutbetänkande ”Sverige under pandemin” presenteras på fredagen. I en rapport från bransch­organisationen Vårdföretagarna konstateras att samarbetet mellan regioner och privata aktörer mestadels fungerat bra, men att frånvaron av nationell styrning orsakat stora skillnader i vården.

”Lärdomarna från pandemin är nyckeln till att avskaffa vårdköerna”, skriver Antje Dedering och Sabina Joyau och pekar på brister i samordningen mellan myndigheter samt senfärdighet i beslut och krishantering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons