Sju råd till Mustafa. Så blir du lagom svensk i världens mest extrema landExtrema ”Landet lagom” genom Panshiris ögon

Mustafa Panshiri är före detta polis. 2017 utsåg han till Årets folkbildare 2017 av Studieförbundet Vuxenskolan.
Mustafa Panshiri är före detta polis. 2017 utsåg han till Årets folkbildare 2017 av Studieförbundet Vuxenskolan. Foto: Wilhelm Stokstad/TT

Mustafa Panshiris ”Sju råd till Mustafa” går att läsa som självhjälpsbok, som dokumentärt vittnesmål eller som kåseri. Stina Oscarson vänder och vrider på boken och finner att den uppfyller ett syfte – men inte det som var avsikten.

Publicerad
Annons

Det är något lockande med självhjälpsböcker. Både att skriva och att läsa. Tron att det går att massproducera en egen insikt, leverera till andra och därmed göra deras resa enklare. Deras utveckling snabbare. En vacker tanke, om än i vissa fall tangerande hybris i sin övertro på möjligheten att förändra en annan människa. Och för den som läser: bekvämt att slippa göra hela det hårda arbetet med att bli inte bara den man vill vara, utan också någon som fungerar i det här samhället. Och i stället ta genvägen via någon annans framgång och misslyckanden.

Jag är dock tveksam till om den verkliga potentialen i den här typen av böcker svarar upp mot den kommersiella framgång de ofta får.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons