”Blir vi mer sårbara i ett tryggt samhälle?”

I ”Gina Dirawi lever och dör” söker programledaren efter orsaken till sitt lidande.
I ”Gina Dirawi lever och dör” söker programledaren efter orsaken till sitt lidande. Foto: SVT

Blir vi mer känsliga för påfrestningar när samhället blir tryggare och säkrare? ”Gina Dirawi lever och dör” väcker frågor om den samtida synen på traumat, skriver Christian Rück, professor i psykiatri.

Publicerad
Annons

Det mest anmärkningsvärda med Harvard-doktoranden Payton Jones disputation var inte att han avslutade den med att berätta att han skulle lämna akademin för att i stället arbeta som dataanalytiker, utan det var ämnets enkelhet. Är vi fast i en fälla där samhällsförbättringar inte ger de positiva effekter på mental hälsa som vi hoppas på eftersom de också ökar vår sårbarhet? Eller som någon uttryckte det: varför känner de som går runt på Manhattan med en yogamatta på ryggen sig mer traumatiserade än deras morföräldrar som överlevde Auschwitz?

I SVT-serien ”Gina Dirawi lever och dör” söker Dirawi förklaringen till sitt eget lidande och sin livsleda. Hon besöker Björn Natthiko Lindeblad, en buddhistisk lama i Nepal, dansar med dervischer, blir milt uppläxad av filosofen Torbjörn Tännsjö och verkar slutligen hitta en förklaring till sitt lidande i begreppet trauma och diagnosen PTSD (posttraumatiskt stressyndrom). I DN kallar Emma Høen Bustos Dirawi för självupptagen och ber henne lyfta blicken från sin egen navel. I SvD beskriver Josefin de Gregorio serien som ”en nidbild av den västerländska individualismen”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons