Annons

De bekämpar cyberattacker

Christopher Ramstedt och Pierre Grönberg grundade JS Security.
Christopher Ramstedt och Pierre Grönberg grundade JS Security.

''Cyberattack''. Det låter som något ur en film, men är något som hela tiden drabbar företag och myndigheter världen över – och ökar bland annat till följd av geopolitisk oro och fortsatt global digitalisering. Enligt experter sker ett nytt dataintrång var elfte sekund. Det tänker svenska JS Security sätta stopp för med en helt ny form av säker datalagring baserad på blockkedjeteknologi.

– Cyberattacker är det största hotet mot företag i dag. Kostnaderna för dem som drabbas är oerhörda, inte bara för eventuella produktionsavbrott, utan också för att återställa allt vilket kan ta månader. Samtidigt ser vi att svenska IT-säkerhetschefer ofta är oförberedda på cyberattacker. Vi vill förändra hur företag och myndigheter skyddar sin data så att alla kan leva ett bättre och säkrare digitalt liv, säger Christopher Ramstedt, COO på JS Security.

49 procent av världens företagsledare ser i dag cyberhoten som den största risken mot sin organisation. 69 procent räknar med att öka sin cybersäkerhetsbudget 2022. Och man förstår dem. Den genomsnittliga kostnaden för ett företag att åtgärda en dataläcka var 2021 cirka 40 miljoner kronor, den högsta nivån som uppmätts, vilket tillskrivs det ökade distansarbetet under coronapandemin.

I Sverige minns vi IT-attackerna mot Kalix Kommun och en stor livsmedelskedja, men de flesta intrången hör vi aldrig talas om. Enligt en undersökning som ProofPoint gjorde bland IT-chefer var vartannat svenskt företag utsatt för en eller flera cyberattacker under de senaste tolv månaderna.

Cyberattacker är det största hotet mot företag i dag.

Blockchain, filklippning och kryptering

Det var när han själv drabbades av intrång flera gånger på kort tid som Christopher Ramstedt bestämde sig för att hitta på en bättre lösning än vad som finns i dag, och tillsammans med Pierre Grönberg grundade han ''nästa generations säkerhetsföretag inom datalagring'' som JS Security kallar sig.

– Både företag och myndigheter förlitar sig på en backup som säljs in som en “säker” lösning. Vad många inte vet är att hackers blir allt mer skickliga på att ta sig in och manipulera olika backup-system. Kärnproblemet är att ett intrång eller en attack ofta sker mer än 100 dagar innan det ens upptäcks. Företag och myndigheter använder olika former av molnlagringslösningar och redundanta lösningar men glömmer tyvärr att skydda datan i sin helhet, vilket skapar sårbarhet. Detta vill vi ändra på, säger Pierre Grönberg.

Både företag och myndigheter förlitar sig på en backup som säljs in som en “säker” lösning.

JS Securitys infrastruktur bygger på blockchain, filklippning och kryptering. Man kan förenklat beskriva det som att man tar ett A4-ark och river sönder det i många små bitar som var och en krypteras och taggas med unikt fingeravtryck för att sedan spridas ut på ett stort antal geografiskt separerade enheter. På det här sättet blir filer och data i det närmaste oåtkomliga för obehöriga.

Säker datalagring

Bolaget har i år lanserat Saas-tjänsterna Apex, säker datalagring för företag, myndigheter och privatpersoner, och Anolyx, säkra backuplösningar för datacenter och större företag med egna system och serverlag.

Nu genomför JS Securityes en företrädesemission som ska tillföra bolaget cirka nio miljoner kronor för att bygga upp försäljningen och fortsätta utveckla övriga tjänster. Bland annat jobbar man på en tjänst som använder historiska data för omedelbart upptäcka intrång och avvikelser och på så sätt minimera risk och skada. 

– Den marknaden är i princip orörd och vi har redan ett system som gör att vi kan komma dit snabbare än de stora jättarna, säger Christopher Ramstedt.

Annons
Detta är en annons från JS Security , den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.