Otroligt när underdogen reser sig

Det är egentligen helt otroligt och osannolikt när underdogen Saab sakta reser sig. Men redan nu börjar det stora jobbet. Om Saab ska ha tillstymmelse till chans måste många bitar falla på plats.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Är det verkligen sant? In i det sista matades redaktioner med förvirrade besked om var tisdagskvällens presskonferens skulle hållas. Men så efter detta bisarrt turbulenta år och en måndag där alla slängdes mellan hopp och förtvivlan så stod Jan Åke Jonsson sida vid sida med Victor Muller. Detta bara timmar efter att Sergio Marchionne och Leif Östling dömt ut Saab.

Låt oss i dag först glädjas med de anställda i Trollhättan och alla saabentusiaster. Nu får Saab en chans. Men Saab-Spykeraffären handlar mer om känslor än om affärslogik. För det är ingalunda en självklar affär. Saab ska nu bli en nischtillverkare som tillverkar minst 100 000 premiumbilar - alltså lyxigare bilar som de kan ta bra betalt för - per år. Det ska de göra som en oerhört liten tillverkare utan att kunna dra nytta av en stor koncern att dela kostnader med när de ska utveckla nya modeller.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons