ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fyra klassiska kaféer

Sedan venetianska handelsmän på 1600–talet skeppade kaffe från Konstantinopel till Europa, har kaféet blivit vårt förlängda vardagsrum. Följ med till fyra klassiska kaféer med en hisnande historia och ett levande nu.

Lars Collin
Publicerad
Annons

Stadsdelen Saint-Germain-des-Prés i Paris är för evigt förknippad med 1900-talets kulturella strömningar. Just här vid korsningen Boulevard Saint–Germain och Rue de Rennes är känslan nästan komiskt mycket Paris. Brasserie Lipp, Café Deux Magots och framför allt Café de Flore från 1887 var vattenhål för hela världens intellektuella: Hemingway, Proust, Beauvoir, Sartre. Fortfarande syns unga funderande kvinnor i dystra polotröjor och kort korpsvart hår förstrött dricka sin cafe crème.

En tidig morgon när den sötsalta doften av nybakade croissanter ligger som ett sömnigt duntäcke över Café de Flore är redan stamgästerna på plats – från politiker med tax i koppel till stilettklackade äldre damer i designerjeans. Den gamle kyparen Raymond har blivit så uppmärksammad för sina stora mustascher att han tvingats ta långledigt. Jovisst är det turisttätt, men samtidigt känns kaféet högst levande när kyparen vars rygg är rakare än tjurfäktaren i Kalle Ankas julafton balanserar mellan nymornade franska tv-skådisar och kvarterets slaktare.

Laddar…