Johan Myrsten:Kina tar steget mot framtida världsvaluta

Johan Myrsten

Behovet att stimulera tillväxten, exporten och börskurserna ligger bakom tisdagens kinesiska devalvering. Men det är också ett steg mot ökad marknadsstyrning av Kinas renminbi, med sikte på att göra den till en framtida världsvaluta.

Publicerad
En bankanställd räknar kinesiska yuan.

En bankanställd räknar kinesiska yuan.

Foto: Ng Han Guan/AP
Annons

Trots årets alla dystra rubriker om den kinesiska ekonomins problem blev många överraskade av tisdagsmorgonens besked att referenskursen för Kinas valuta sänks med 1,9 procent mot dollarn. En sådan devalvering kan verka rätt begränsad, men det är den största försvagningen av renminbin i ett slag sedan Kina införde sitt nuvarande växelkurssystem 1994. Och eftersom det handlar om världens största exportnation och klotets näst största ekonomi (räknat i traditionell BNP) får även en tvåprocentig devalvering stor effekt på de globala marknaderna.

I störtvågen av kommentarer sågs devalveringen som en bekräftelse på att Kinas ledare verkligen är oroade över om de klarar målet att hålla en BNP-tillväxt på 7 procent i år. Många tecken pekar på att den verkliga tillväxten i Kina är betydligt lägre än vad officiella data visar. Det kan bland annat hårt drabbade råvaruexportörer över hela jorden vittna om.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons