James Bond – agent med rätt att ratta

Aston Martin. Ford Mustang och Volvo S40. James Bonds bilar är en odyssé över en svunnen engelsk dominans och brutal produktplacering. När agent 007 nu firar 50 år på vita duken guidar SvD till prylar, damer, drinkar och dödande skott. Men i första rummet kommer fordonen.

Uppdaterad
Publicerad
5 - Ford Mustang Mach 1 - Diamantfeber 1971 
Den är muselbil. Den är amerikansk och V8:an har ett motorljud som får huden att knottra sig på den mest inbitne bilhatare. När Bond kör på två hjul med en röd Ford Mustang Mach 1 genom Las Vegas gränder befinner han sig på den amerikanska bildrömmens absoluta topp.

5 - Ford Mustang Mach 1 - Diamantfeber 1971 Den är muselbil. Den är amerikansk och V8:an har ett motorljud som får huden att knottra sig på den mest inbitne bilhatare. När Bond kör på två hjul med en röd Ford Mustang Mach 1 genom Las Vegas gränder befinner han sig på den amerikanska bildrömmens absoluta topp.

Foto: ALASTAIR GRANT
4 - Saab 900 turbo - böckerna The man from barbarossa, Never send flowers och Seafire.  
Den bästa Bondbil som aldrig fick göra entré på bioduken. Efter Bondskaparen Ian Flemings död skrev författaren John Gardner ett flertal Bondböcker - i tre av dessa körde Bond en diskret med ursnabb Saab 900 turbo - som kallades ”Silver Beast”. Den står nu på Saabmuseet i Trollhättan.

4 - Saab 900 turbo - böckerna The man from barbarossa, Never send flowers och Seafire. Den bästa Bondbil som aldrig fick göra entré på bioduken. Efter Bondskaparen Ian Flemings död skrev författaren John Gardner ett flertal Bondböcker - i tre av dessa körde Bond en diskret med ursnabb Saab 900 turbo - som kallades ”Silver Beast”. Den står nu på Saabmuseet i Trollhättan.

Foto: SAAB
3- Citroën 2CV - Ur dödlig synvinkel 1981 
Här övergav Bond (Roger Moore) en Lotus Esprit (som sprängt sig själv vid ett stöldförsök) för en knallgul sockersöt Citroën 2CV. I en häpnadsväckande biljakt undgick han skurken Hector Gonzales och dennes hantlangare, som körde Peugeot 504. Bond hoppar över vägar och rullar bilen två gånger - och undkommer så klart skurkarna.

3- Citroën 2CV - Ur dödlig synvinkel 1981 Här övergav Bond (Roger Moore) en Lotus Esprit (som sprängt sig själv vid ett stöldförsök) för en knallgul sockersöt Citroën 2CV. I en häpnadsväckande biljakt undgick han skurken Hector Gonzales och dennes hantlangare, som körde Peugeot 504. Bond hoppar över vägar och rullar bilen två gånger - och undkommer så klart skurkarna.

Foto: CHRISTOPHE ENA
2. Aston Martin DB5 - Goldfinger 1964 
Den brittiska bilindustrin var på topp - då fick Bond sin tvillingsjäl. Vackert skulpterad, muskulös och ändå smidig - precis som Bond själv. Aston Martin DB5 står för något typiskt engelskt, och en livsstil som passar den excentriske och frihetsälskande Bond. Bilen återfinns i den nya generationens Bondfilmener, bland annat Skyfall. Där är den en trygg vägg för Bond att luta sig emot - i en ny tid där den han egentligen borde vara obsolet.

2. Aston Martin DB5 - Goldfinger 1964 Den brittiska bilindustrin var på topp - då fick Bond sin tvillingsjäl. Vackert skulpterad, muskulös och ändå smidig - precis som Bond själv. Aston Martin DB5 står för något typiskt engelskt, och en livsstil som passar den excentriske och frihetsälskande Bond. Bilen återfinns i den nya generationens Bondfilmener, bland annat Skyfall. Där är den en trygg vägg för Bond att luta sig emot - i en ny tid där den han egentligen borde vara obsolet.

1 - Lotus Esprit - Älskade spion 1977 
Ingen bil säger mer om Bond. Lotus Esprit är engelsk, har nästan överjordiska egenskaper - och kan både köras under vatten och våldsamt snabbt på krokiga vägar. Men det koolaste är ändå när den svarta fiendehelikoptern hovrar ovanför Bond (Roger Moore) som lugnt, långt nere i vattnet skjuter iväg en missil genom taket som spränger bort megaskurken. Sedan släpper han med uttråkad min ut en död fisk när han kör upp på en strand på Sardinien.

1 - Lotus Esprit - Älskade spion 1977 Ingen bil säger mer om Bond. Lotus Esprit är engelsk, har nästan överjordiska egenskaper - och kan både köras under vatten och våldsamt snabbt på krokiga vägar. Men det koolaste är ändå när den svarta fiendehelikoptern hovrar ovanför Bond (Roger Moore) som lugnt, långt nere i vattnet skjuter iväg en missil genom taket som spränger bort megaskurken. Sedan släpper han med uttråkad min ut en död fisk när han kör upp på en strand på Sardinien.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS
Annons

”Rör den inte”, säger Q med sträv röst.

Han pekar på en röd knapp på växelspaksknoppen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons