Folklig avantgardist

Humor och allvar går hand i hand hos MA Numminen. I ett halvt sekel har han roat och oroat. Vid 71 års ålder är han fortfarande oberäknelig. Möt mannen med fler sidor än en gummiboll.

Magnus Nygren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är lördag förmiddag och ett par timmar kvar till Rönnells antikvariat öppnar. När vi träffas för vår intervju står MA Numminen vid en stor packe böcker han plockat ihop, överst ligger naturligtvis ett verk av filosofen Ludwig Wittgenstein. Han hälsar glatt. Hela ansiktet strålar av leendet. De runda kinderna trycker ihop de vänliga ögonen så att bara smala strimmor syns. Kalufsen är gråsprängd men tät och vågig.

Han har just släppt boken Till Helsingfors på svenska. Det är en av många böcker han har skrivit vid sidan av sitt musicerande, men den som han anser är den allra viktigaste. I romanform – med hans alter ego Juho Niitty i huvudrollen – lyfter han fram det tidiga 1960-talets kulturrevolution. Den senare halvan av detta decennium är mycket berömd, alltså den hälft som började 1966 då konsten plötsligt blev politisk. Om den tiden har det skrivits många böcker. Men lite är skrivit om det tidiga 60-talet så MA Numminen tyckte att det var dags.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons