Att behandla människor värdigt är bästa skyddet mot uppror

Jonas Nordin
Publicerad
Annons

Debatt | Kravallerna i Paris
För en vecka sedan invände Lennart Berntson mot att strukturell diskriminering används som förklaring till upploppen i Frankrike (SvD 9/11). Problemet är i stället bristen på arbete och den förstärks av Europas sociala modell, menar han. ”Jämlikheten är således inte lösningen utan en del av problemet.”
Jag delar åsikten att brist på arbete är en grundläggande förklaring till social oro. Men inte tillräcklig! För att missnöje skall bryta ut i upplopp krävs det en upplevd orättvisa, sådan som närs av strukturell diskriminering. Att någon sådan skulle existera förnekas dock av Berntson.

Han förklarar att när jobben är färre än de jobbsökande så måste alla förstå ”att den invandrade, med lättare kulturellt och språkligt bagage och ett mindre kontaktnät än svenskarna, oftare kommer till korta”. Men vad är detta om inte en beskrivning av hur strukturell diskriminering verkar!
Varför flyttar folk till Europa om orättvis behandling normalt är sådant folk flyr från, undrar Berntson.
Svaret är enkelt: den strukturella diskrimineringen mellan Nord och Syd är ännu större än den inom Nord. Trots särbehandling får många bättre materiell standard i Europa än de haft i hemlandet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons