Skadad industrimat sprids lätt

Den irländska dioxinskandalen understryker skörheten hos det storskaliga system som förser oss med mat. För snart tio år sedan tvingades Belgiens regering avgå sedan blott 1 gram dioxin via foder spridits till tio miljoner människor.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Få saker får Europas livsmedelskontrollanter att lystra med raka ryggar så som ordet dioxin. Näst efter Galna-kosjukan är den belgiska dioxin-skandalen från 1999 det enskilt viktigaste skälet till EU:s kraftigt skärpta hygienregler. Men medan lokala skolkök och korvgubbar hukar under de nya renhetskraven saknar myndigheterna fortfarande pengar för att testa det industrikött som sprids i stor skala till butiker och storkök.

Nyheten om att dioxin blandats i belgiskt djurfoder resulterade i att landets regering fick gå. Uppföljningar visade att totalt 40-50 kilo PCB och 1 gram dioxin blandats i djurfoder. Det räckte enligt en analys i Environmental health perspectives för att 10 miljoner människor skulle få i sig skyhöga halter av giftet när de konsumerade fläsk, kyckling och ägg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons