Poeterna har präglat vår jul

En tillverkare av läskedrycker har format ­bilden av Amerikas rundlagde Santa, men den svenska jultomten hämtar drag och personlighet från Rydbergs dikt om en gårdstomte. Tom Hedlund bläddrar i alla ­tiders julpoesi och finner en bransch i utdöende – storhetstiden inföll på 1800-talet.

Publicerad
GUJE ENGSTRÖM/ILLUSTRATION
Foto: GUJE ENGSTRÖM/ILLUSTRATION
Annons

Allt började inte med Viktor Rydbergs ”Tomten” 1881, fast man skulle kunna tro det – dikter om julen hade förstås skrivits tidigare. Dessutom är Rydbergs tomte ingen jultomte, utan en gårdstomte, som vid midvintertid grubblar över människans ändliga liv. Ändå blir det så att jultomten, som visserligen har en komplicerad internationell bakgrund, i sin svenska utformning utvecklas ur den gårdstomte som Rydberg skrev om – och än mer ur den illustration som Jenny Nyström skapade till dikten. Snart blev han också julklappsutdelare, som efterträdare till julbocken.

En hastig bläddring bakåt i julpoesin visar att den snöiga midvinterkyla som härskar i Rydbergs dikt inte bara har sin motsvarighet i vår tids julföreställningar, som trots urbanisering och meteorologisk statistik gärna förknippas med en snöig landsbygd. Kall, snörik och lantlig är inramningen i Johan Ludvig Runebergs ”Julqvällen” från 1833 och Zacharias Topelius ”Ödemarkens jul” (1846).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons