”Mordet på Nemtsov väcker konspirationsteorier”

Den ryske medborgaren kan inte förvänta sig någon rättvisa eller sanning. Uppifrån, från makten, kommer bara mer våld. Det skriver författaren Maxim Grigoriev apropå mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov.

Maxim Grigoriev
Publicerad
Annons

För några år sedan var den ryske författaren och Tjetjenienkrigsveteranen Arkadij Babtjenko på besök i Stockholm. Arkadij har länge arbetat som journalist på Novaja Gazeta, en överlevare bland ryska oppositionsmedier: en enkelt redigerad tidning som utkommer tre gånger i veckan och som alla har hört talas om, men knappt någon har läst. Han berättade om att tidningen satt på ett antal dokument och avslöjanden av skriande korruption inom regeringen – förhållanden som de både skrivit om och försökt ta till domstol, men mötts av rungande tystnad. Vid ett tillfälle frågade jag honom om han själv någonsin kände sig hotad, som privatperson eller som journalist. Aldrig, sade han. Jag känner mig ignorerad.

Den ryska makten har alltid framträtt insvept i mörker. Svarta mercor som svischar förbi längs med öde svarta gator, svarta solglasögon på bredaxlade svartklädda väktare, den svarta oljan som rinner ut i offshore-kontons svarta hål. Bristen på insyn är frapperande. Som vanlig medborgare kan man bara tacka och ta emot. Vad männen uppe i Kreml har för sig kan man bara gissa. Det är därför i viss mening förklarligt att en stor del av tiden på den alltjämt tämligen oppositionella radiostationen Echo Moskvy ägnas åt lösa spekulationer kring vad Putin ägnar sig åt, vad han tänker och tycker, vad han äter till middag och vad han gör på fritiden. Det är tröttande och inte speciellt intressant att lyssna på – men också logiskt. Makten i Ryssland är en man, en teoretisk styrka konkretiserad i en kropp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons