ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Alecta försvarar Pär Boman

Kritiken har varit sylvass mot att Pär Boman behåller sin vd-lön på elva miljoner kronor, plus pensionsavsättningar, när han tar över ordförandeklubban i Handelsbanken. Pensionsjätten Alecta försvarar däremot upplägget, som vida utklassar konkurrenterna, och kallar ersättningen ”rimlig.”

SvD Näringsliv
Publicerad

Fjärde AP-fonden anser att ersättningen på 11,2 miljoner kronor per år, samt tillhörande pensionsavsättningar, är häpnadsväckande. Aktiespararnas Carl Rosén klassar lönen, som är fyra gånger så hög som Marcus Wallenbergs arvode som ordförande i SEB, som ”nästan värre än girighet.” Och pensionsjätten AMF har uttryckt irritation för att den nuvarande ordförande i Handelsbanken, Anders Nyrén, belönar sin ersättare med en specialöverenskommelse som inte har godkänts av stämman.

– Det stör oss att man rundar stämman. Det är bolagsstämmans uppgift att fatta beslut om ersättning till styrelseordföranden. Dessutom blir det här en dyr lösning för banken och dess ägare, sade Peder Hasslev, vice vd i AMF, tidigare till SvD Näringsliv.

Laddar…