Recension

Från det heliga berget.: en resa i skuggan av det bysantiska riket.Stark skildring av att vara kristen i Orienten

Publicerad
Annons

Den engelska författaren och journalisten William Dalrymple kom för några år sedan att läsa en översättning av en grekisk reseskildring från 500-talet, Johannes Moschos ”Den andliga ängen”. Moschos hade rest genom det bysantinska riket, från Konstantinopel till Alexandria, och besökt kloster och heliga platser på vägen. 1994 bestämde sig Dalrymple för att göra samma resa. Hans reseskildring har nu kommit ut i en vällyckad, svensk översättning av Katarina Sjöström, Från det heliga berget - en resa i skuggan av det bysantinska riket.
Det har blivit en reseskildring i god brittisk tradition, med beläsenhet, inlevelse och sinne för det unika. Dalrymple ger en gripande bild av villkoren för Orientens 14 miljoner kristna. Men han möter också israeliska bosättare, egyptiska regeringstjänstemän, besegrade falangister och turkiska poliser. Det blir en grundkurs i Mellanösternkunskap, förmedlad på ett angenämt sätt.
I alla länder Dalrymple besöker är den växande muslimska radikalismen ett överhängande hot mot de kristna. Den bild av islam, som vi fått av svensk islamforskning, har knappast belyst denna verklighet. Den är blodigt närvarande i Orienten, där vacklande regimer endast ger ett halvhjärtat skydd mot den muslimska terrorn. Särskilt skakande är skildringen av ett besök i en terrordrabbad koptisk by.
Starkast är dock Dalrymples personskildringar. Hans möten med de slagna maroniterna i Libanon visar hur man kan vanställas av sin egen kamp för överlevnad. Maroniterna är faktiskt de enda av Orientens kristna som kunnat försvara sig mot terrorn med vapen i hand, och deras kamp ledde dem ut i träskmarker, där nederlaget till slut blev ofrånkomligt.

I Orienten är historia - i synnerhet arkeologi - storpolitik. Dalrymple berättar hur israeliska aktivister förstör bysantinska konstverk. En av områdets främsta arkeologer, Michele Picarillo, kan genom sina utgrävningar visa att den arabiska erövringen hade ringa påverkan på befolkningen i Palestina. Hans slutsats är att de kristna palestinierna med säkerhet är ättlingar till den bysantinska epokens befolkning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons