I spåren efter inkafolket

Peru Det självklara resmålet i Peru är den gamla inkastaden Machu Picchu, men här finns så mycket annat också. Den storslagna naturen på högplatån i Anderna och i den fuktiga Amazonasdjungeln erbjuder det mesta för den äventyrslystne. För den mer bekväme finns det gott om kulturminnen, marknader och soliga stränder att besöka.

Publicerad
Annons

Vi tar första bussen uppför berget Machu Picchu.
Vägen slingrar sig upp genom skogen. Nedanför oss ligger dimman som ett lock över den djupa floddalen. Klockan är sex på morgonen och regnet slår mot fönstren. En halvtimme senare går vi ner för den regnvåta stigen mot de små stenhus med halmtak som utgör den gamla ruinstadens yttersta vaktstugor.
I dalgången under oss hörs Rio Urubambas ursinniga vattenkaskader när floden, full av regnvatten, kastar sig nedför Anderna, mot Amazonasdjungeln och slutligen ut i Amazonasfloden. Vi böjer oss ner under en sten och kliver ut strax intill en av vaktstugornas väggar.

Bakom en dimbank som långsamt flyter förbi över berget urskiljer vi terrassbyggnader och nästintill intakta rester av huskroppar, tempel och gränder. I bakgrunden reser sig Machu Picchus syster, Huayna Picchu - det gamla respektive det unga berget, på inkaspråket quechua.
Regnet har upphört. Bara floden hörs. För många Latinamerikaresenärer är detta resans mål och höjdpunkt. Platsen för detta
byggnadsverk är bara den nog så spektakulär. Här uppe på bergstoppen möter Anderna Amazonas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons